onsdag 18 april 2007

Alliansernas feltolkning av väljarmandat bäddar för valförlust

Ett segerval innebär ett mandat från väljarna att genomföra den politiska linje man presenterat inför valdagen. Det kan tyckas självklart. Men onekligen kan man hamna i svårigheter om man misstolkat uppdraget som getts av väljarna. Eller kanske ännu värre. Om väljaren har fått en bild av det han/hon har röstat på som inte riktigt stämmer med verkligheten. Är det just det som nu sker i Sverige? Regeringar som nyligen valts har oftast ett mer bastant stöd i opninionen än vad som nu är fallet. Det verkar dock som man gillade budskapet men inte ser att den förda politiken följer den utstakade vägen. Talet om utanförskap, låginkomstagarnas 1000-lapp, jobben som skulle komma och alla välfärdssatsningar som vad än sossarna föreslog skulle bli större, faller nu platt till marken.

Och hur är det på kommunal och på landstingsnivå? Har svenska folket, stockholmarna eller täbyborna verkligen gett det mandat såsom det uttolkas av de nya ledningarna? Ja, i Täby pågår striden om Tibble gymnasium. I denna mastodont-moderata kommun skriver Tibblekampanjen att :Omröstningar har hållits på skolan som visar att 76% av eleverna och 84% av lärarna är emot beslutet. Endast 5 lärare vill stanna kvar efter ett regibyte. Lärare och elever är, med all rätt, förbannade över att deras åsikter inte efterfrågats.

I landstinget lovade det moderata landstingsrådet Lars Joakom Lundquist under gårdagens landstingsfullmäktige att alla vårdcentraler ska säljas ut. Entreprenörerna ska in, inte landstinget. Samma målmedvetna politik förs när det gäller geriatriken, vården av äldre sjuka Det följs av ungdomsmottagningarna, folktandvården och listan på områden växer för var dag. Att moderater och småpartierna nu trasslar in sig i en fullständig soppa av direktupphandlingar, upphandlingar och förlängning av avtal samtidigt som de ska införa ett kundvalssystem som förutsätter helt andra system, blir sannerligen deras huvudvärk att lösa.

Däremot har de inte stockholmarnas stöd för den politik de för. Moderaterna och övriga i alliansen har tveklöst övertolkat stockholms läns invånares uppfattningar om vilken politik som ska föras. I t.ex Regionplane- och trafikkontorets eftervalsanalys finns några intressanta uppgifter: (PdF-dokument här). Några av mina reaktioner efter snabbkoll:(fet stil är från rapporten)
¤ Framgången för alliansen kanske bottnade i en kris i vården? Nej. Majoriteten av länets väljare svarade att de inte upplever någon skillnad jämför två år bakåt. ( Där finns en del hänsyn man måste ta till att kanske 50% inte besöker vården...Krisbilden blir mediabilden..

¤ "Ungefär hälften av länets väljarkår röstade på samma parti i landstingsvalet som i riksdagsvalet för att de tyckte att de inte hade tillräckligt med information om landstingsfrågor"

¤ en av fyra, anser att sjukvården i högre grad än i dag borde ägas och drivas av landstinget. Ca 40 procent av väljarna vill antingen ha ungefär samma fördelning av ägande och drift som nu, dvs. tre fjärdedelar offentligt och en fjärdedel privat, eller har ingen åsikt i denna fråga (
Majoritetens stora fråga, där allt krut läggs.

En klar majoritet, 65 procent, av länets röstberättigade föredrar enhetstaxa framför avståndsdifferentierad taxa i kollektivtrafiken. Snacka på knockout på hela alliansen, INTE MINST PÅ CENTERPARTIET som ända till debatten hade på sin hemsida att man önskade enhetstaxan!!!!!!!
Personligen tycker jag att just detta av mina blogginlägg borde uppmärksammas av framför allt de borgerliga politiker som idag är på väg åt helt fel håll i jämförelse med det uppdrag de faktiskt fick den 17 september. Den felnavigeringen på det politiska havet kan verkligen få alliansskutan att sjunka.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,