söndag 8 april 2007

Sahlinsk förnyelse av folkhemmet

DN:s ledarsida fortsätter idag sina analyser om socialdemokratins behov av förnyelse. Den här gånger i en jämförelse med Storbritaniens Labour. Halva artikeln har förvisso ett fokus på ”ledaren”, dvs Sahlin och Brown som beskrivs som personer som nu uppnått något de i år suttit och inväntat. Det perspektivet är möjligen mindre spännande. Mer lockande och debattinspirerande är naturligtvis den politiska utvecklingen. För socialdemokratins del har DN två motsatta teser. Dels att socialdemokratin står inför en omvälvande förnyelseprocess efter ett förlustval. Dels gör man samma analys som jag själv: En rad mätningar visar att socialdemokraterna nu är lika stora eller till och med större än de fyra borgerliga partierna tillsammans. Ett riksdagsval i vår skulle med allra största sannolikhet göra Fredrik Reinfeldt till oppositionsledare. Hade detta enbart varit opinionsundersökningar så hade dess värde som utgångspunkt för förnyelsedebatt varit farliga att fästa större vikt vid. Men sett i ett sammanhang ger det större säkerthet om slutsatser, större trygghet i den grundläggande socialdemokratiska idétraditionen. Där är utgångspunkten att partiet tappar stöd om det inte är tillräcligt tydligt sossigt. Där partier kan komma från höger och vinna val på välfärdspolitik, om än bara en retorisk fasad. Där förnyelsebehovet inte som ofta förr tar avstamp i ett land i djup ekonomisk kris och stegrande arbetslöshet utan tvärt om.

För framtiden inbjuder det till kreativa och konstruktiva resonemang om förnyelsen, till skillnad från den ton DN anger. Välfärden är god men inte tillräckligt bra. Hur går vi vidare där? Hur vill socialdemokraterna möta den nya tidens stora överlevnadsfrågor, klimat- och miljöhoten med dess omedelbara hårda slag mot redan fattiga där svält, vattenbrist, spridning av folksjukdomar och miljöflyktingar blir ännu vanligare. Där kräver naturligtvis framtiden sina lösningar, moderna lösningar, på en rad samhällsområden i övrigt. Risken jag ser framöver är tvådelad: det ena att kontrasternas fortsättningsvis också minskar. Ett nya moderaterna och en allians som nu har ekonomiska möjligheter att ge både mer välfärd och sänkta skatter som ger mersmak från kanske två tredjedelar av väljarkåren, medan man högaktningsfullt skiter i resten. Den andra risken är att socialdemokratin själv, indriven främst av andra krafter, hamnar i en tråkig och trist debatt om vilka återställare som kommer att genomföras. Som Mona Sahlin sa direkt efter sitt tillträdande så måste politiken utgå från det läge som är efter mandatperioden. I grunden inte så krångligt: Väljarna ger mandat för en politik för välfärden. Det ska betalas. Formen inte lika intressant, bara den finns där.

Om socialdemokratisk förnyelse och Labour handlar DN:s ledare. Om Blairs förnyelse talas det, ofta beskriven som en högerförskjutning. Man ska minnas att New Labour formades till en ny rörelse i kontrast till ett slutkört Torieparti som förbrukat förtroendet. Där kommer kontrasten in igen, som viktig parameter. Men kanske Tony Blairs tal ”det unga landet” vid labourkongressen 1995 kan inspirera både DN och en modern socialdemokrati, utöver raden av modernisering på olika sakområden: ”Vi ska ta hand om övervinsterna från de nya rövarbaronerna i de privatiserade affärsverken i Tories Storbritanien och använda dem till det radikalaste program för arbete och utbildning som någonsin lagts. Den svenska alliansen har fokus på sänka skatter för välbeställda som inte ger ett enda nytt jobb. Att modernisera på Blairs sätt är inte helt fel också på 2000-talet. Hänger DN med på den linjen?

Intressant: Andra bloggar om: , , , ,