lördag 28 april 2007

Allianslogik med brister: Det stora säljs ut och det lilla utreds.....

ASEA 420 000 kr
Atlas Copco 180 000 kr
Bofors 150 000 kr
LM Eriksson 400 000 kr
SAAB 300 000 kr
SKF 190 000 kr

Jag tittar i den lilla boken som då inspirerade mig till medlemsskap i SSU. Boken "I stället för slagord", utgiven inför valet 1976. Ett kapitel tog upp kopplingen mellan "storbolagen" och moderaterna. Siffrorna beskriver "några exempel på hur mycket arbetsgivarna betalade förra valet (dvs 1973 !) till moderaterna..."
Nostalgi och kuriosa. Men ändå med en koppling också till det moderna Sverige. Förändringen blev väl att bolagen tyckte borgarna gjorde för lite och satsade i egna lobbyföretag i stället. Dagens Alliansregering har utan tvekan en uppgift att fortsätta detta tidiga beställningsjobb. Men det som skulle ha blivit en grundpelare i allianspolitiken verkar få en rejält snurrig start. På något sätt är det som att där borgerliga ministrar dyker upp tenderar också ägarintressen, aktieoptioner och andra ekonomiska intressen samlas, mer eller mindre medvetet, mer eller mindre jävsliknande.

Privatiseringar och utförsäljningar av statens företag är på gång men genomförs under stort hemlighetsmakeri.Nu granskar riksrevisionen enligt nyheterna (svd) hur Odell har hanterat frågorna. Ni vet, det statsråd som för egen del
själv blev hårt pressad direkt efter regeringens tillträdande i höstas. Där fanns uppenbara kopplingar och personliga intressen när han fått rollen som kommunminister.I veckan fortsatte det med en nyhet i Dagens medicin. Göran Hägglunds statssekreterare som tillsammans med sin man tjänat pengar i Apoteket, ett bolag som hon också har att hantera i tjänsten.

Ett annat ben för att öppna den gemensamma sektorn för privatföretag handlar om vården. Precis som med andra intressen har det talats mycket om hur vårdpersonal själva ska bli de stora "nybyggarna" och mindre om att stora vårdföretag nu får chansen att leka affär i vården med skattepengar som säker intäktskälla. Det var inte riktigt det perspektiv Filippa Reinfeldt gav i sitt inledande linjetal till landstinget i december.
Vår uppgift är att se till att nytänkandet, alla goda idéer från våra medarbetare och även från vårdpersonal som inte jobbar i landstinget lyssnas in, att vi tar till vara goda idéer.Vår uppgift är att se till att det finns en mångfald av utförare för stockholmarna att välja mellan, där konkurrensen går ut på att vårdgivarna vill göra sig attraktiva för att möta stockholmarnas behov.
Det senaste beskedet är att regeringen lägger frågor om entreprenörer i vården till en stor utredning.(bland annat rapporterat i dagens medicin och SvD) Allt medan stopplagen tas bort samtidigt som inte minst alliansen i Stockholmslandstinget öppnar dörrarna på vid gavel för privata intressen. Mot den bakgrunden finns det all anledning för socialdemokratin att väva in småföretagens roll, villkor och intressen i en framtidsdebatt. Av den borgerliga alliansregeringen får många småföretagare bara den höjda generella arbetsgivaravgiften och en utredning om entreprenörer i vården. De stora affärerna görs snabbt och direkt. De mindre får en utredning. Ingen höjdare direkt.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns säkert en del som blir väldigt inspirerade att bli medlem i ettav allianspartierna, T ex "Arbetarepartiet Moderaterna" när dom börjat förstå med hur mycket pengar facket köpt politiskt inflytande genom åren.

En bra länk i till detta är :
http://www.enpartistaten.se/pdf/9175666170.pdf

Tydligen lade facket ned 5 ggr så mycket i Sverige 2002 som Bushkampanjen kostade i USA 2004.
Snacka om opinionsmässigt (köpt!) övertag!

Man kan undra hur siffran såg ut 2006? Och det när en MYCKET STOR DEL av de fackanslutna röstade borgerligt!

Och hur många Folkets Hus o andra "Rörelseorgan" har inte levt på blodtransfusion från betalningsvilliga fullmäktigeförsamlingar genom årtionden i vårt land?

Men skönt är att åtminstone arbetsmarknads-politiken håller på att vridas ur facket o sossarnas maktsfär. Nu gäller det att avsossifiera AMS o departementet - mycket jobb återstår!