onsdag 11 april 2007

Miljoner och åter miljoner på spel när Alliansen leker affär

Södra Stockholmsgeriatriken 258 miljoner kronor
Stockholmsgeriatriken 204 miljoner kronor
Huddingegeriatriken 181 miljoner kronor
Handens geriatriska klinik 73 miljoner kronor
Södertäljegeriatriken 78 miljoner kronor
Danderyds geriatriska klinik 166 miljoner kronor
Jakobsbergsgeriatriken 81 miljoner kronor

Geriatriken, vården om de allra äldsta och skröpligaste sjuka kostar. Idag en verksamhet i landstingets regi, tillsammans med ytterligare fyra privata. Den nya majoriteten i landstinget har bestämt sig för att återstående kliniker också ska handlas upp. I ett första steg två av dem. Sedan..resten? Det är mycket pengar. Inte landstingets utan skattebetalarnas. Det borde säga sig självt att man då använder de på bästa sätt. Ansvarsfullt. Samtidigt som man verkligen ser till att de äldre får den bästa vården. Inte sätter huvudmannaskapet främst. Eller än värre. Av ideologiska skäl ska se till att "någon annan" tar över bara inte landstinget har kvar det.
Kvalitetsuppföljningar och omdömen från anhöriga och äldre ger idag, i landstingets egen regi, strålande betyg åt verksamheten.

Det är inte främst de borgerligas strävan att lägga ut på entreprenad som gör mig mest förbannad. Det är sättet man gör det på. JAg lovar: skulle vanligt folk se detta så skulle man..för att vara försiktig, reagera.

När vår programberedning för äldre och multisjuka idag tog beslut (förslag till Filippa Reinfeldts egen Hälso- och sjukvårdsnämnd) om inriktningen att upphandla all den gereatrik som landstinget bedriver var bristerna i underlaget häpnadsväckande. För denna dryga affär på över miljarden kunde man förvänta sig ett mer omfångsrikt material. Uppgifter om kvaliteten i dag. Några rader om alla de tilläggsuppdrag som finns men som kanske ryker vid en upphandling. Fördelningen inom länet, hur den ser ut i dag och vad som är behoven. Vad det är för kostnadsbesparingar i kombination med kvalitetshöjningar man ser efter en upphandling. Inget om det självklara att dessa, i en del fall, världsledande geriatriska kliniker, kan lägga egenregianbud. Om man ville höja ribban lite kunde man presentera hur "omvärlden ser ut". vilka aktörer finns på denna "marknad" och vilka är deras "record"? TOMT! FRÅGOR! UTAN SVAR!

Jag brukar helt utan avsikt :) alltid reta någon när jag ur minnet tar fram nuvarande chefsekonomen på SAF, Stefan Fölsters, gamla rapport från 90-talets början. Hans slutsats var att sossar var bättre på att handla upp/lägga ut på anbud än borgare. Skälet är enkelt: Frågor som vi ställer: Blir det bättre för barnen/de äldre/de sjuka? HUr mycket mer eller mindre skattepengar går åt/ Hur ser inflytandet ut från ex HUddingeborna? Vilket kvalitetsmått har använts? Hur ser fördelningen ut? Hur är resurserna för barn/elever med behov av särskilt stöd? Hur påverkar en upphandling sådant som verksamhetens fördelning inom en kommun? OSV.

Vi ställer frågor och söker svaren för att kunna ge bästa service till invånarna. Jag betvivlar inte att borgerliga politiker också vill det. Men just här tar den ideologiska blindheten över. Man kör på utan att egentligen veta vad man gör.

I bloggvärlden och på tidningsredaktioner finns goda,duktiga jägare av affärer, skandaler och allmänna brister i politikers och det offentligas maktrum. Här är något för er att bita i.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,