söndag 10 januari 2010

Positivt försvar för Sahlin - och om tomprat om S och företagare

Två av dagens artiklar som jag har hittat berör också två viktiga frågeställningar inför valet: Hur ser det egentligen ut med ledarskapet inom partiet? Och har socialdemokratin genomgått den förnyelse av politiken som väljarna krävde? En artikel handlar om "hatkampanjer" mot Mona. Men där också en replik till de rykten som spridits om ett "internt uppror". Den andra spekulerar i varför partiet har så få företagare som väljare.

Per Gahrtons analys på Newsmill är att Sahlin kan bli den bästa statsminister som Sverige har haft. Gahrton har med sin historia som folkpartist och nu miljöpartist ingen anledning att hålla tillbaks kritik om den funnits. Men han bidrar i stället med en analys som är en tung motvikt mot den kritik mot Sahlin som han betecknar som förtalskampanj. Sahlins sätt att se till helheter mer än detaljer och den hårda erfarenhet hon har skaffat sig under de heta åren ser Gahrton som styrkor:
Häcklingen av Mona bidrar starkt till att vi i henne har alla chanser att få den bästa statsministern vi haft på länge, kanske överhuvudtaget.
SvD:s ledarsida skriver Nima Sanadajai om (S), ett parti som säger sig vilja vara företagarnas parti men som enligt författaren har få företagare i väljarkåren. Vad säger det, frågar man sig. Slår det håll på delar i den förnyelse som sades vara så viktig?

Först:
Nima Sandajai är inte vem som helst. Förvisso utpekad som "supertalang", ja. Men också minst lika förankrad i den svenska moderata rörelsen och "intressesfär" som jag själv är i socialdemokratin. NS har enligt Wiki en diger meritlista
"har tidigare varit ordförande i Fria Moderata Studentföreningen ..skriver en bok om svensk integrationspolitik för Captus och en rad rapporter för bland annat Svenskt Näringsliv, Skattebetalarnas Förening, Företagarna samt Stockholms Handelskammare. Sanandaji har uttalat sig kraftigt negativt till kommunism och försökt nyansera debatten kring Sverigedemokraterna."
Utöver det ser jag att NS också var engagerad i den undermåliga rapport från Timbro om möjliga byråkrati i kommuner som kom i sensomras, som jag också bloggat om. Timbro som sen har återkommit med fler produkter av det slaget. I sak behöver inte det betyda att han har fel i sak. Det skulle förstås kunna finnas alltför få företagare som ger sitt stöd till (S). NS källa är SCB:s novembermätning.

Visst
var även valresultatet 2006 alltför skralt, både generellt och bland företagare. Men minns jag rätt hade (S) stöd av drygt 20 procent av företagarna i det föregående valet. Att (S) med den förnyade politiken har möjligheter att nå upp till de siffrorna igen är helt logiskt. Visst finns det mer att göra, inte minst för att presentera med konkreta program inför valet. Både för (S) och för de rödgröna.

Andra som bloggat om dessa artiklar är bl.a. Dick Erixon

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern 
Intressant   Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har han druckit igen nu. Fy på sig Garton

Anonym sa...

Att Mona Sahlin sitter kvar fram till valet är det bästa som kan hända de som vill ha en fortsatt borgerlig regering.

En annan sak som är märkligt är att S gått i allians med MP och V.
Två partier som jag hört sossar tala mycket om och inte i positiva ordalag under åren.