måndag 4 januari 2010

Svensk väljaropinion om rödgröna i ledningen


Ser hos min favoritblogg :-), Svenskans ledarblogg, att Ekot har en ny form av opinionsmätningar. En sammanvägning av olika instituts resultat. Poll of polls som det heter internationellt. I blockkampen står det 50,6 för de rödgröna mot de borgerligas ("alliansens") 42,9.I "tungviktarmatchen mellan socialdemokrater och moderater lär det stå 34,4 för (S) och 26,3 för (m). Per Gudmundsons "räddning i opinionsmotvindarna" är just detta som han så fiffigt skriver på bloggen:
En annan sak att notera. Socialdemokraterna ligger enligt de samlade mätningarna på Ekot under sitt ödesdigra valresultat 2006. Moderaterna ligger över sitt.
Jag börjar så smått fundera över när också allianstrogna medier börjar gruppla högt över varför det ser ut som det gör. Det vore spännande och lärorikt att ta del av sådana tankar. Det gäller förstås inlägg av dito bloggare och politiska företrädare.

 
S har satt målet om 40 procent i september. Partiet har bakom sig en framgångsrik jobbkongress och, som mätningen också visar, en efterlängtad trend uppåt. I regeringsmatchen kan man trixa och invända hur man vill: Idagsläget har väljarkåren ett större förtroende för de rödgröna än för Reinfeldts allians. Så har det varit länge. Må så förbli.


- Fler som bloggar om mätningen: Tord Oscarsson

- Läs mer om mätningar och opinioner på Henrik Oscarssons blogg.


- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

En poll of polls vid namn Svensk Opinion har dock funnits länge på www.svenskopinion.nu

Carl E. Lundborg sa...

Ekots Poll of polls är ett rent statistiskt fuskverk. Såsom Novus och Ekot räknar kan man inte göra.
Det är fullkomligt oseriöst och en veritabel bluff med statistik.
Carl E. Lundborg
Dalarö/Sthlm