fredag 8 januari 2010

Traditioner vi har: jul, nyår och israelattacker mot Gaza

[uppdaterad] Läser att israeliskt flyg har genomfört attacker mot Gaza i natt. Ett år efter att samma stat angripit samma utsatta område är det möjligen dags igen. Då blev det israeliska facitet att man lämnade efter sig 1.300 döda palestinier. 13 israeler fick sätta livet till. Under nattens attacker uppger BBC att i alla fall minst en har dödats och en skadats. På sedvanligt sätt säger Israel att attackerna motiveras av palestinsk raketbeskutning. Precis som förra gången.

Frågan är om det är förklaringen. Dagen före attacken har tydligen Knesset sagt att Israel är berett att betala 10 miljoner dollar i ersättning för förra årets katastrofala attacker. Att cynism ibland styr politik och relationer mellan länder är ingen nyhet, framför allt inte i denna region. Man får innerligt hoppas att det inte är början på en upprepning av förra årets förödande attacker. Skulle Israel starta nya attacker för att få en anledning att strunta i att betala ut ersättningarna är det förstås ett grymt och cyniskt spel. Men i detta fall blir jag inte ett dugg förvånad. Men oron sprids hos palestinerna som uppgivet verkar konstatera: "Det som händer det händer".


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern 
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Rubriken i DN borde ha varit:

Raketbeskjutning av Israel igen

Hur kommer det sig att det rubrikerna alltid börjar med Israel bombar när det i sjävla verket är Hamas som börjar?

Anonym sa...

Till anonym:
Låt säga att 10 svenska mcknuttar tar ett raketgevär och skjuter på ett mål i norge, skulle ett rimligt svar på detta vara att norge och övriga nato bombar sönder Sverige? det är nämligen det som händer i israel / gaza konflikten.

Anonym sa...

Konstigt argument, rimligt svar, det är krig ingen fobollsmatch. Israel gjorde vad de kunde för att minimera att civila dödades men ansvaret ligger hos Hamas som vägrar att erkänna Israel och fortsätter raketbeskjutningen. Att en enda Israel dör eller blir skadad är skäl nog. Och ja skulle ett mc gäng skjuta raketer i i norge skulle jag mycket väl förstå om Norge svarade hårt på det, med all rätt. Sen har Israel försökt förhandlat med palestinerna i ganska många år, men det är svårt att förhandla med någon som vill döda dig.

Anonym sa...

Get it to your super blond head. ISRAEL HAVE EVERY RIGHT TO DEFEND ITSELF, LIKE IT OR NOT!!!!! As usual, Swedes can never stick to the truth and facts. Everytime you write about Israel you must distort reality and mix only tiny bits of truth with lots of lies.How would it otherwise fit your antisemitic agenda of brainwashing your naive readers and spreading hatered.Israel will compensate THE UN ONLY!!! NOT THE ARABS OF GAZA. And yes, You should all (swedes and Hamas)get into the habit that Israel will never be quiet and attack 10 times harsher for each unprovoked attack it gets from any of it's enemies.

Jens sa...

Fast å andra sidan:

om Norge, efter att ha bombat sönder och samman Sverige, sedan fullständigt blockerar alla möjligheter för Sverige att återuppbygga sitt samhälle, då kommer säkert fler än folket i det svenska mc-gänget att börja skjuta raketer.

Det är för mig fullständigt moralisk bankrutt att idag stödja Israels agerande. Hur i helsike kan man tycka det är skäl nog om "en enda israel dör eller skadas är skäl nog" för att med massiv vapenmakt visa vem som bestämmer.

Det är precis det det handlar om: man bombar som man vill enbart för att visa att det inte lönar sig att göra motstånd. Det är också därför man bombar FN-kontor och skolor och sjukhus och man blockerar humanitär hjälp till Gaza. Det är naturlig militär maktpolitik i ett land som är så militariserat att hela bygget skulle rasa om det blev fred.

Thomas sa...

Peter, jag tycker ditt inlägg är ganska obehagligt.

Du struntar i att palestinierna anföll Israel. Däremot spekulerar du i att den judiska staten kanske börjat bomba terroristerna igen för att slippa betala skadestånd till FN (ja alla vet ju om det där med judar och pengar, eller hur, wink, wink).

Motbjudande och dåligt.

Var är dina fördömanden av de palestinska attackerna?! Menar du att Israel inte får skydda sig, och att palestinierna skulle ha rätt att bomba civila i Israel som de vill?

Anonym sa...

Thomas> Kan ju bero på att Israel är agressorn. De har infört en total blockad av Gaza inte bara "sin" gräns utan luft, och sjöväg också. Deta är enligt internationell rätt en krigsförklaring. Så inte konstigt Palestinierna försöker göra motstånd.

Skulle något land göra likadant mot nått annat i hela världen så skulle alla se det som en krigsförklaring och göra vad de kan för att göra motstånd.

Israel har förlorat den moraliska högmarken sedan länge.

Anonym sa...

det är dags att gjora samma som Tito och Nero - israel borde inte eksistera längre då detta land har missbrukat alla mänskliga lagar och föärvandlats till nazzist mördar stat av blodtorsdiga zombier.

Thomas sa...

Till Anonym 10.28,

Eh, du anser att det är fel av Israel att stänga gränsen till det Hamasstyrda och iranstödda Gaza, men släppa igenom hjälpleveranser?

Jaha.

Så Israel ska ha öppna gränser till Gaza som mellan Sverige och Norge trots att Hamas i åtta år bombarderat Israel med raketer? Och trots att Hamas spränger civila israeler i luften om de får chansen? Och trots att de kidnappat Gilad Shalit som de håller gömd sedan tre år tillbaka? Och trots att de smugglar n vapen från Iran, vägrar fred med Israel och arbetar för Israels utplåning?

Så du anser också att Syrien infört en blockad mot Israel? Syriens gräns mot Israel är också stängd!

Känner du inte till att Gaza har en gräns mot arabiska Egypten (som inte heller vill ha något att göra med islamisterna i Gaza)?

Jag vet att somliga extremister här anser att palestinierna är gudar som har rätt att bomba israeler som de vill. Men tyvärr. Israel kommer och bör kämpa mot den arabiska islamistterrorn så länge det krävs.

Om palestinierna vill ha fred så vet de vad de ska göra: stoppa terrorn, erkänn Israel, släpp Gilad Shalit och sätta sig i fredsförhandlingar om en tvåstatslösning.

Linda sa...

Gaza-palestinierna anfaller Israel med missiler, och stoppar hjälpsändningarna.

Snillet "Anonym 10.28" anser trots detta att Israel är "aggressorn" (!?).

Sällan har epitetet "dumma och hjärntvättade svenskar" varit mer passande :)

bahlool sa...

Det märkliga med sionistvännerna är att de glömmer fakta och sanningen.
Fakta är att palestinierna är ockuperade, om det är på Gaza eller på västbanken, därmed har de all rätt, internationell rätt som Israel inte erkänner, att bekämpa ockupationsmakten.
Vidare glömmer våra kära sionister att det är ISrael som mördade flera ledare för palestinierna, även när dessa föreslog vapenvila och fred.
Våra kära Sionister glömmer också att araberna, alla arabiska stater, föreslog en fred som skulle garantera Israel goda relationer, man skulle erkänna Israel och allt man krävde var det av FN, västvärlden och USA stödda FNresolutionerna om att Israel ska dra sig tillbaka till 67 års gränser, skulle i accepteras av ISrael. Israel sa låt oss tänka på saken.
Man vill inte ha fred, för man är som en mobbare som har för mycket makt och för lite stöd i vita huset.
Ni glömmer även att ingenstans i världen skulle man acceptera de misär som drabbat palestinierna. Så här har vi ett offer, som befinns skyldigt av er kära vänner till Israel. Ni borde kanske börja skämmas? Låt oss byta ut palestinierna mot judar..då hade ni gråtit er blodiga över dessa stackare, som ockuperas, som får leva under embargo och som hatas av allt och alla..Alla är vi lika, men vissa är mer lika än andra?

Thomas sa...

Bahlool, som är en ökänd islamist, skrev:

"Fakta är att palestinierna är ockuperade"

De enda om ockuperar Gaza är Hamas.

Det arabiska propagandister och deras medlöpare "glömmer" är att ockupationen på Västbanken är ett resultat av ett olagligt arabiskt samlat försök att utplåna Israel. Israels kontroll är alltså lika välgrundad som de Allierades femtioåriga "ockupation" av Tyskland efter Andra Världskriget.


"därmed har de all rätt, internationell rätt som Israel inte erkänner, att bekämpa ockupationsmakten"

Det behövs inte. Det räcker att sluta fred, så får de en egen stat. Men det vill de inte. De vill utplåna Israel, och det har de velat sedan mitten på förra seklet.

Dessutom gäller motstånd mot ockupation endast strid enligt lagens regler, dvs endast mot militära mål. Inte mot civila mål, vilket är de palestinska terroristernas huvudmåltavlor.


"alla arabiska stater, föreslog en fred som skulle garantera Israel goda relationer"

Ja, Israel skulle utsätta sig för risken att avstå mark och få osäkra gränser, mot vackra "löften" om "normala förbindelser". Israel var trots etta intresserad, men när det arabiska "fredserbjudandet" förändrades i Beirut till att kräva att 4,5 miljoner utlandsfödda palestinier skulle få immigrera till Israel (istället för till det nya Palestina) och därmed utplåna den judiska staten och tvåstatslösningen, så blev det stopp igen. Vilket var arabernas syfte.


"allt man krävde var det av FN, västvärlden och USA stödda FNresolutionerna om att Israel ska dra sig tillbaka till 67 års gränser"

Nej (se ovan). Dessutom finns det inga 1967-års gränser. Det finns vapenstilleståndslinjer som gällde FRAM TILL 1967, då bl.a. Jordanien ANFÖLL Israel över de linjerna, och därmed avskaffade dem. De var osäkra. Vapenstilleståndslinjerna var inte permanenta gränser, vilket du kan läsa om i vapenstilleståndsavtalet. Permanenta gränser ska förhandlas fram enligt resolution 242, och ska vara "säkra" för Israel (som ju anfölls över stilleståndslinjerna av araberna).


"Ni glömmer även att ingenstans i världen skulle man acceptera de misär som drabbat palestinierna."

På Västbanken och Gaza lever man i lyx i jämförelse med hur Libanon behandlar sina palestinier. Tvärtom har Israel erbjudit palestinierna full fred och en tvåstatslösning, men det kommer bara att ske när de satt sig i fredsförhandlingar och erkänt Israel, vilket palestinierna hittills vägrar. Tough luck.


"Så här har vi ett offer"

Ja inte är det palestinierna i alla fall. Jag upprepar: det var palestineirna som anföll Israel, och det är palestinierna som inte vill förhandla om fred.

Palestinierna vet var de ska ringa när de kommit på att de vill ha fred.

Krister sa...

Den senaste våldsspiralen började i tisdags när Israel dödade tre palestinier, på onsdag ytterligare en. Efter att ha otåligt ha inväntat det pliktskyldiga svarsfyrverkeriet mot öknen så inledde ockupationsmakten den senaste attacken mot ghettot.

Lustigt att att motstånd mot en folkrättsvidrig ockupation av ett land som inte följt en enda FN-resolution sedan 1948 ska följa "lagens regler". Undrar för övrigt hur man skulle kunna inrikta sig mot militära mål med ostyrbara raketer.

Tor sa...

Krister, de tre palestinierna du nämner var terrorister från bl.a. Islamiska Jihad, som försökte angripa gränsen.

Fel igen, med andra ord.

Krister sa...

Jaha, men enligt palestinierna samlade de järnskrot vid ett industriområde.

I vilket fall som helst var det ännu ett exempel på hysteriskt övervåld mot instängda och desperata människor.

Jonas sa...

Sist jag öppnade en historiebok så läste jag där att den 14 maj 1948 så utropades staten Israel, och den 15 maj samma år (dvs dagen efter), så anföll Syrien, Libanon, Jordanien och Egypten tillsammans den nya staten...

Vänta liiiite, vem var det som började?

Dessutom kan jag svara på vad som skulle hända om svenska MC-knuttar skulle bomba Norge. De etthundrafemtielva första gångerna skulle Norrmännen krävt att något skulle göras åt MC-gängen från Svensk sida. Hade detta inte hjälpt, då skulle de blivit förbannade och gått in med en rejäl insats.

Krister sa...

Ursäkta, men hur gick det till när staten Israel utropades? Jo, Israel godtog medlingsförslaget medan palestinierna sade nej.
Folke Bernadotte hade kanske kunnat finna en lösning, men det hände visst något med honom, eller hur...
Sen drev USA igenom bildandet med hot och mutor. Kan misstänka att de flesta länder hade annat att tänka på tre år efter andra världskriget...

Var MC-knuttarna hopträngda och instängda på en liten yta utan tillräckligt med mat och medicinsk vård så skulle inte jag fördöma dem om de tog till desperata åtgärder. Skulle du?