tisdag 19 januari 2010

KG Bergströms domedagsprofetia och Reinfeldt i morgonsoffa

Strax före avresan till Sälen i morse stannade moderatledaren till i SvT:s morgonsoffa för intervju. För dagen verkar för övrigt statsministern och medierna inte komma särskilt bra överens. Kan ingen avslöja denna ständiga fras som Reinfeldt upprepar och som han också pekar ut som den viktigaste skillnaden: att valet gäller "den som jobbar mot den som (S) sägs vilja ge ersättningar för att inte jobba." Ibland låter vi dumheter få vara utan att bemötas. Visst. Inget nytt. De vann på det 2006. Men Reinfeldt själv skrev ju in kravet långt tidigare, 1994/95 i en motion i riksdagen.

Sänk ersättningarna i arbetslöshetsförsäkringarna och skärp kraven på motprestationer i samband med kontantbidrag
Ett offentligt ekonomiskt stöd som i vissa lägen är så högt
att man lika gärna kan leva på detta som att ta de lägst betalda
jobben, får oundvikligen konsekvensen att många människor
tappar motivationen att vilja arbeta. Särskilt i en sådan grupp
som dagens unga utgör, som kanske aldrig har haft något
jobb, kan det här grunda en inställning som inte gör någon
skillnad på om man låter andras arbete försörja en eller om
man gör det själv.
I samma motion fanns många krav, också
Sverige har inte råd att avstå från att göra de lågt avlönade
jobben i den privata tjänstesektorn möjliga. 
Jag är helt övertygad om att tänkande, kloka väljare fattar att det inte är alternativen. Att en politik för jobb inte utesluter att sjuka och arbetslösa kan leva på en rimlig ersättning - för omställning - om man hamnar i en svår situation. Kompletterat med arbetsmarknadspolitik som hjälper till att gå vidare. I grunden bygger hela allianspolitiken på en negativ syn på människor. De fuskar, de är lata och de måste piskas lite upp från kökssoffan. 

Reinfeldt rabblar vidare. "Att sänka trösklar", sägs han utan att så värst ofta definiera. Efter hela debatten om sjukförsäkringen tror jag att väljarna inte kommer att köpa dessa ibland tomma teorier. Man vill veta konkret vad Reinfeldts politik innebär nästa mandatperiod.

"På vilket sätt skapar din politik fler jobb". Den frågan som Karin ställde till Anders Borg står fortfarande obesvarad. Teorin att paketet med sänkta skatter och sämre ersättningar ska driva på tillväxten och jobb är en teoretisk konstruktion som har visats sig lyckosam....? Det är sällan teorierna illustreras med praktik. Hur många nya jobb har kommit av jobbskatteavdragets alla steg?

I morgonsoffan filosoferar Reinfeldt över de tidigare så generösa och nu "lagom" sjukförsäkringarna. Hur ska tryggheten garanteras? Ja, privata försäkringar ska ersätta, är en teori, enligt moderatledaren.

Morgonprogrammet avslutas med KG Bergströms analys av det kommande året. Det verkar inte vara värst många öre som Bergström skulle satsa på en seger för Reinfeldt i september. Och här kommer uppföljaren till DN:s artikel som berättade att regeringen inte har lyckats med jobbpolitiken eller det så kallade "utanförskapet" vars definition anpassas till vad som är bäst för stunden. Jag vet att både Peter skriver det med utgångspunkt från Mattias material. Om detta bloggade jag själv igår.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar varför programledaren inte tvingade honom att svara på frågan om dom cancersjuka.
Han avfärdade henne med att " nu blev det ju inte så, och detta har ju inte hänt"

Anonym sa...

Man brukar ju säga att ny liberalismen står för en tilltro till den egna människans förmåga (Antar att man tror att människan klarar sig själv). Som du skriver präglas dock regeringens politik av en negativ syn på den enskilda människan (vilken är lat och fuskar). Personligen tycker jag att detta är en smula ironiskt och lite roligt. Vad som är allvarligare är att den människosynen undergräver möjligheterna att bygga ett samhälle på medmänsklighet, omtanke, etik och moral. Dessa egenskaper ger man uppenbarligen inte mycket för då människan i grunden anses vara en lat, kronisk fuskare.