lördag 16 januari 2010

DN: "Regeringen klarar inte jobblöftet"


Man ska kanske inleda med att slå hål på den där myten som ibland finns. Numera finns också forskning på området "hur politiker lever upp till vallöften". Axel Naver bloggade om det i höstas efter Elin Naurins forskningsrapport. Minns också att Henrik Oscarsson har bloggat om partierna och deras vallöften. Det är ganska tydligt att politiker till skillnad från det som kanske är bilden faktiskt genomför det de lovar.

Dagens
DN-artikel om alliansregeringens misslyckande med jobbpolitiken pekar på ett viktigt undantag. (ej på nätet nu) Samtidigt är det nog den första kritiska artikel jag ser om detta i de borgerliga tidningarna. DN noterar om att det viktigaste vallöftet från 2006 var "fler ska arbetar och färr i utanförskap". "När valrörelsen drar igång är regeringen långt ifrån att nå upp till den ambitionen". Den som har läst min blogg vet att just den formuleringen som DN har idag har jag upprepat till viss leda. Så sent som tidigare i morse....

Henrik Brors bedömer i sin analys att det för alliansen är extra viktigt att leva upp till vallöften. "Socialdemokraterna har tidigare haft ett övertag i grenen regeringsduglighet" menar han. HB pekar också på att väljarna i höst faktiskt kommer att utvärdera en majoritetsregering som inte kan skylla på andra för sina tillkortakommanden. Kanske pekar gårdagens mätning av väljaropinionen på att väljarna redan börjar döma Reinfeldts mandatperiod...

Hur ser det då ut? DN påminner att Riksdagens utredningstjänst har påvisat att det är 70.000 fler i utanförskap nu jämfört med när regeringen tillträdde.  Den relativa arbetslösheten är enligt SCB 8 procent jämfört med 6,9 procent 2006. Kort. Koncist. Lätt att ställa mot vallöftet.

En sak: Visst kan förhållanden förändras. Visst kan omvärlden, utan vår påverkan, göra att mål inte går att uppnå. Men det är inte detta frågan gäller. Frågan handlar om att utvärdera resultat i förhållande till de löften som fick väljarna att ge alliansen mandat. Där fanns inte tillstymmelse till reservationer.


I artikeln talas om ett lägre utanförskap om andra definitioner används. Som jag och fler har bloggat om tidigare så är det en helt orimligt sak: att trolla fram ett "ok - vallöfte" genom att trixa och fiffla med siffror. Man måste jämföra äpplen med äpplen. Och den som börjat på på det tomma försvaret från allianspartierna att "S inte har någon politik presenterad" kan enkelt läsa på jobbkongressens sida på nätet. En hel kongress på bra politik för jobb, välfärd och rättvisa. Det du!


Läs också:
- Riktig jobbpolitik på de rödgrönas hemsida.
-
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte finanskrisen längre en parameter att beakta? Det hela är ganska komiskt.

Vore mer intressant att se sossar klaga på sånt dom skulle gjort bättre. Jobben är inte ett av dessa.

Anonym sa...

DET var huvet på spiken. Regeringen skyller på omvärlden. Men konjunkturen gick utmärkt att förutspå. JAG gjorde det. Att då avge kategoriska vallöften är humbug. Det skall som sådant fördömas.

Reinfeldts vanära sväller och sväller. Han blir historisk.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Den Anonyme missade poängen. Usch vad mycket dumma människor som finns. "Parameter"...! Nog fan har de fil kand, men tänka, det kan de inte. Inte heller läsa innantill.

Så tar vi det en gång till.

"En sak: Visst kan förhållanden förändras. Visst kan omvärlden, utan vår påverkan, göra att mål inte går att uppnå. Men det är inte detta frågan gäller. Frågan handlar om att utvärdera resultat i förhållande till de löften som fick väljarna att ge alliansen mandat. Där fanns inte tillstymmelse till reservationer."

Jävla pappskalle. Stick hem till Universitetet.

Anonym sa...

Hej Peter en fråga.

Är det helårsekvivalenter som riksdagens utredningstjänst räknat på för att få fram hur många som är i utanförskap?

Alliansen har aldrig presenterat en exakt definision på vad utanförskap är.

Det betyder att när det pratar om hur många som är och inte är i utanförskap blir som trolleri med statistik.

Riksrevisionen har kritiserat regeringen på den punkten. Saken är den att om man skall mäta utanförskapet exakt för att se hur många som är i eller utanför utanförskapet.

Något som är nädvändigt när man styr budgetar mot olika mål.

Peter Andersson sa...

essbeck. RUT-rapporten här. http://networkedblogs.com/p30030680
Jag läste också Östros i SvD.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/thomas-ostros-utanforskapet-vaxer_4459805.svd


Anonym: man måste utvärdera löften mot resultat. Visst påverkas vi av kriser. Det borde också alliansen ha reserverat sig för. Tron att sänkta skatter per automatik skulle ge fler jobb var deras teori som blockerade en mer "nykter" syn på förhållandena.

tycker jag. :-)