torsdag 21 januari 2010

Val och partiledardebatt - hur förändrades förutsättningarna?

Det blev en hektisk arbetsdag igår. Någon lunchblogg hanns inte med som tänkt. Avslutningen av dagen var annars kanon. Vi hade medlemsmöte i (S)olna med partiets kampanjgeneral Bosse Krogvig som är en otroligt inspirerande person och talare. Stig Malm hade med tanke på Krogvigs yttre frågat hur graviditeten fortskred varpå Krogvig utlovade att förlösa en valseger om nio månader. Stort!

Partiledardebatten ökar nog möjligheterna för de rödgröna. Jag hade förstås webbsändningen igång under det mesta av partiledardebatten och har fått en hyfsad bild. Det märks att det är valår, och inte bara det: Det märktes också att det fanns hot mot makten i kammaren. Reinfeldt verkade sur men sannolikt är det en allt växande insikt om att valet kan förloras som gör sig tillkänna. Göran Eriksson skriver i SvD:
alliansens politik har stora problem att vinna väljarnas förtroende.
rätt. DN:s ledare hyllar förstås alliansen. Att man avslutar med en ganska dyster kommentar ger ändå signaler om att de alliansvänliga "proffstyckarna" inte alls kände något lyft efteråt.
I partiledardebatten lyckades regeringen äntligen förklara och försvara sin politik väl, men det betyder inte att det blir lätt att återvinna förtroende. Om inte annat finns det en mängd misslynta pensionärer, som svårligen låter sig bevekas.
Jag är förstås oenig med DN. Reinfeldlt kunde inte alls förklara hur sänkta skatter ger fler jobb. Reinfeldt svarade inte alls på varför löftet om "fler jobb och färre i utanförskap" blev det omvända när han fick makten. De sänkta skatterna tillåts fortfarande vara något som ligger helt utanför samhällsekonomin. Ska en krona satsas på välfärden är alla eniga om att den ska finansieras. Men ska en krona ges i sänkt skatt behöver ingen tala om hur det ska betalas.

Framöver får vi också vara på hugget när det gäller välfärden. Reinfeldt har börjat tala om "medarbetares inflytande" som den kommande reformen i välfärden. Viktigt i sak men tveksamt om det kan väga upp det kommande behovet av resurser redan från nästa år när de tillfälliga pengarna för 2010 försvinner. Vilka är beskeden om välfärden?

Mona
Sahlin vann debatten på att vara benhård i att tala politik och politiska vägval och inte falla i formaliadebatter med Reinfeldt. Han må tillbringa mycket tid med att hitta finurliga ordkombinationer om de rödgröna. Det svenska väljare kommer att kräva, är besked om politiken nästa mandatperiod.
Det fanns igår två ganska tydliga: 1) sänkta skatter utan att någon finansiering finns. 2) Försäkringar som sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring är "bidrag", underförstått ska försämras. I veckan antydde ju Reinfeldt att det är privata dito som ska ersätta.
   
Det mesta talar för att de rödgrönas försprång befästes med gårdagens debatt.


- Göran Eriksson om det som står på spel.
- Svd om "väljarnas frågor" och debattens frågor
- DN kommenterar utan större kritik mot alliansen. Även om man skriver "Vettigheten i att fortsätta med jobbskatteavdrag kan i frågasättas".

- Roger Jönsson analyserar och ställer frågor till Reinfeldt som inte blev besvarade..
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denna debatt var bara början för Reinfeldt att se syrak ut. Hans sänkningar av skatter utan finansiering blir svår t o m för honom att prata igenom, speciellt då han känner att han inte kan ha sitt gamla vanliga försiktiga léende på läpparna.
/gt
som i takt med debatten själv börjat få ett allt bredare léende.

Sarbaz sa...

Lars ohly var lätt bäst av debattörerna. han fattade sig kort, talade så folk förstod och var allmänt duktig i debatten. Medan maud Olofsson var som en liten bäbis, skrek, gapa och visste inte vad hon snackade om alls. Håller med dig om att Reinfeldt var usel, han kunde ju inte förklara något.