onsdag 27 januari 2010

Lunchblogg om givna valsegrar med rätta valsedlar


Läser en kort och i tonen ganska uppgiven ledare av Sanna Rayman. Det är det stundande valet och de trista opinionssiffrorna som spökar. Alla kloka tankar tänks för att hitta någon utväg, bort från den eländestillvaro det är att se sig efter, långt efter, i väljarstöd. Sanna verkar ha hittat tröst hos Dick Erixon som i dag förutom på bloggen också skriver på Expressens debattsida: Typ: "Låt oss slå ihop oss borgare. Låt oss ta samma namn. Låt oss bli ett parti!": Sedan mandatperiodens början finns det formella namnet på alliansen registrerat hos valmyndigheten. Men det som låter enkelt kan i stället vara början till slutet för flera, borgerliga partier. Och till valförlust för Reinfeldts allians.

Dick Erixon ser det praktisk. Byt till gemensamt namn som alla de fyra använder. Så, verkar teorin vara, ska väljarna vinnas. Jag tror att Sanna i all sin dysterhet har mer rätt: Var är visionerna och framtidstankarna? Man kunde har fortsatt där: om drömmen om ett sjukförsäkringssystem, om drömmen om ett ytterligare jobbskatteavdrag. Kanske till och med om drömmen om ett kärnkraftsaggregat eller en justering i lagen om anställningsskydd.

Dick Erixons motsvarighet till mitt bloggnamn "-med rätt att tycka" är "- I hjärtat rebell". Men jag vet inte. Det känns som om Erixon har falnat i det rebelliska och borde tänka ett varv till om alliansstrategerna ska få de goda råd som verkligen behövs. Att mixtra med valsedelstexter hjälper föga om väljarna inte gillar politiken och just det verkar vara alliansens stora problem.

     
Rolf Erikson vill ha ett borgerligt parti för att ge regeringen en läxa.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,