onsdag 13 januari 2010

Tar regeringen itu med bristerna i välfärden?

Jag blir ovanligt nog tom på skrividéer. Läser DN-debatt där äldreminister Maria Larsson skriver om äldreomsorgen. Viktigt förstås. Ett område där mycket mer behöver göras. Men Larsson väcker knappt ett ryck i "tyck-till-nerverna". Det mesta är självklarheter, redan känt och utan några politiska motsättningar inbygda. Värdighetsfrågor verkar vara fokus, också det viktigt, där jag också tycker att KD ska ha en eloge för idogt arbete. Men det känns som regeringen har tappat andra områden som krävs för att värdigheten ska bli en realitet. Roger Jönsson tar upp ett antal områden: kompetensutveckling hos personalen med kompetenskrav är ett exempel.

Vi ser idag att väldigt många (en tredjedel) av de äldre som kommer till akutsjukhusen har drabbats av undernäring. Helt oacceptabelt förstås. Det är ett område som regeringen och kommuner/landsting borde göra mycket mer åt. Fallprevention är ett annat område. Se till att kommuner och landsting gemensam genomför förebyggande hälsosamtal med äldre. Gör det i tidigare åldrar i områden där vi vet att många äldre invandrare bor, där ålderskrämpor "dyker upp" tidigare i livet. År 2010 finns det fortfarande äldre som far illa av byråkratiska brister. När samarbetet mellan kommun och landsting inte fungerar hamnar äldre mellan de så kallade stolarna. Så får det inte vara.

Mycket av kvaliteten i välfärden handlar om personal. Personal som ska ha (värdiga) löner. Där finns fortfarande osäkerheten inför framtiden. Vad sker med vård och omsorg för äldre när ökade statsbidrag till kommunerna uteblir (?) efter 2010? Vad händer när regeringen sätter de sänkta skatterna före välfärdssatsningar? Om detta kunde Maria Larsson ha skrivit. Man får vänta på en ny artikel.

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

CalebCKan sa...

目標是什麼不重要,目標能產生什麼樣的效果才重要........................................

Anonym sa...

När det gäller de äldres hälsa på boenden, kan det också vara så att det ibland handlar om att det helt enkelt serveras för lite kött och för mycket "såser" och kokta grönsaker. Min mormor blev blekare och blekare på älreboendet och rätt orkeslös, tills vi provade med järntabletter. Farten på hennes fördubblades och hon fick tillbaka all färg i ansiktet. Jag skulle tro att ganska många äldre lider en brist på järn. Aktiviteterna och personalen var kanon, det var helt enkelt järnet som saknades.

edin_linnea sa...

Maria Larssons initiativ är vällovligt, men vad ska värdighet innebära konkret? Det undrar de tidigare landstingsdirektörerna Monika Olin Wikman och Berit Rollén på Seniorbloggen.se: http://bit.ly/6MWjzK