söndag 1 november 2009

Schyffert inspirerar - S-kongressen har stärkt S som "den svenska modellens" parti


Generell välfärd är ett nyckelbegrepp för socialdemokratin. "Alla- inte bara några" får inte vara, och är inte, bara ett tomt, retoriskt begrepp. Det måste genomsyra alla politiska ställningstaganden. Under partikongressen har många talare utgått från detta när man lagt förslag och argumenterat. Att partiet under kongressen har haft jobbtemat handlar om att politiken ska ge så goda förutsättningar som möjligt för en grön tillväxt som kan betala välfärden. Välfärden i sig, rätt fördelad, driver också på tillväxt. Trygghet är lönsamt. Det som kallas den "svenska modellen" är en viktig förutsättning för ett ganska litet land som Sverige.

Kongressens betoning av företagande och entreprenörskap ska ses med det perspektivet. I partiets politik ger en bra politik för löntagarna också goda förutsättningar för företagande. Och omvänt: ett bra klimat för företagen ger jobb och tryggar löneutvecklingen samtidigt som det bidrar till välfärden.

Det här har (S) förstått. Många företagare har också förstått det, även om Alliansen verkar har lurat skjortan också av den väljargruppen. I valet 2002 röstade 21 procent av företagarna på (S). Precis som i väljarkåren som helhet tappade vi 2006. 14 procent av företagarna gav sin röst till (S). Trots allt en större andel än de företagare som valde Maud Olofssons parti.

Den moderatledda alliansen och kanske ännu mindre dess språkrör Svenska dagbladet verkar ha förstått sammanhangen. I dag ger PJ Anders Linder en utmärkt illustration på sitt begränsade politiska synfält. Än mindre accepterar man det som en viktig grund för samhällsutveckling. Men visst: Ledaren avslutas ändå, trots vissa sparkar mot S, med att allianspartierna måste skärpa sig i konkurrensen. SvD skriver:
Regeringen Reinfeldt har fattat en del bra beslut för svensk småföretagsamhet, men man har gjort mindre än vad många företagare hoppats och man har inte placerat företagandet i politikens mitt
Genom att bygga politiken med både näringslivets och löntagarnas gemensamma intressen som utgångspunkt har socialdemokratin stärkt sig som det parti som bär den lyckosamma "svenska modellen". Det utesluter verkligen inte en beredskap att om så krävs ta fighten för rättvisa och en en skarp fördelningspolitik. Ett av jobbkongressens viktigaste inslag är att den stärker inriktningen av Socialdemokratin som ett parti i både löntagares och företagares vardag.

Henrik Schyffert tar kanske inte direkt upp det här perspektivet. Men hans "tal" till kongressen var ett av de verkligt inspirerande.

PS: Svenska dagbladet skriver: "Luciano Astudillo må ta av sig hatten för företagarna men ombudsmännen drar hellre ner den över öronen". Jag noterar igen att PJ Anders Linder har en tro på att makten är samlad hos partiets ombudsmän. Möjligen kan det vara en dröm för många av oss men i verkligheten något som det allt krympande och av inflytande urholkade ombudsmannaskrået inte kännetecknas av.

Fler bloggar:
- närliggande tema hos Peter Högberg

Läs fler kongressbloggar:

(Nästan?) alla kongressbloggare: Åsa Lindestam , Joakim Kellner kommunals kongressblogg, Röda Berget , Camilla Wedin ,
Dan Oskarsson , Jonas Morian , Eva Rundkvist Käringen mot strömmen , Åsa Westlund , Johanna Graf , Staffan Svärd , Krassman , S-Buzz , Reza Javid Mohammedsvensson , Erik Laakso På uppstuds , John Johansson , Örebro läns delegationsblogg , VästmanlandsdelegationenLidmans legender , Anders Teljebäck , Gabriel Wikström , Åsa Eriksson , Tingeling , Peter Gustavsson , Lars Wiberg , Darina Agha , Markus Blomberg , Robert Noord , Thomas Bodström , Best of mankind , Fredriks kongressblogg , Fredrik Lundh Sammeli , Rödgrön , S i norr - kongressblogg , S debatt i Jämtlandslän , Mats Engström , Rosemari Södergren med Kulturbloggen , Johan Westerholm på Mitt i steget , Alexandra Einerstam HBT-sossen , Monica Green , Arvid Falk hela redaktionen på plats , Anders Löwdin på Lowdin.com , Claes Krantz och hela gänget bakom sosse.tv och Solidariskt Sverige , Mårten Wedebrand , Nathalie Sundesten Landin , Stefan Wikén Stefans konspirationer, Peter Högberg Högbergs tankar , Viktor Tullgren , Fredrik Jansson tankar från roten , Karin Bergh , Haningeposten , Eva-Lena Jansson , AC Brockman , Fredrik Pettersson , Thomas Hartman , Anna Vikström , Alliansfritt Sverige


Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,