fredag 22 januari 2010

Maud Olofssons ex-chef och Alliansens sista suck


foto: Vanja Wikström, KK-stiftelsen


[uppdaterad] En av Sveriges mest erfarna politiker, centerpartisten Börje Hörnlund, skriver idag en debattartikel i Aftonbladet. Hörnlund är före detta arbetsmarknadsminister, på den tiden med centerledaren Maud Olofsson vid sin sida. Han tillhör den generation centerpartister som tog ansvar för Sverige tillsammans med S-regeringen, mycket utifrån den känsla för välfärdsSverige som ändå har inrymts i centerleden. Det var innan mer nyliberala inom Stureplanscentern tog över. Med Maud Olofsson som lydig marionett.

Hörnlund skriver om sjukförsäkringseländet. En av de frågor som gör att alliansen har förlorat kanske en halv miljon väljare. En fråga som tillsammans med andra har förvisat centerpartiet under riksdagsspärren i opinionsmätningarna. Hörnlund är inte nådig:
Regeringen och vissa alliansföreträdare skyller allt på Försäkringskassan. Det är inte trovärdigt. Det regeringen har sysslat med är ett riktigt dåligt, oekonomiskt och omänskligt agerande.

Det före detta centerpartistiska statsrådet fortsätter:
Det är fler och fler som upplever att regeringen har ett omänskligt egoistiskt anletsdrag. Sjuka, arbetslösa, fattigpensionärer verkar regeringen se som en restpost som kollektivt skall bestraffas.Regeringen räknar väl med att många som har det bra och som storgynnats av dess politik skall bli goda alliansanhängare. Jag tror dock att många av dessa har känsla för alla dem som alliansen drabbat med försvårat utanförskap. 
tror jag också. Svenska folket accepterar inte regeringens motsättning mellan "jobba" och ett system med försäkring när du blir sjuk. Inte "bidrag" som Reinfeldt påstår. Just därför förlorar allianspartierna stöd. Just därför är Centerpartiet utanför riksdagen i mätningarna. Just därför är det mycket troligt att Hörnlund inte bara skriver som Hörnlund utan säger vad väldigt många i Sverige just nu känner.
Det
finns alternativ till en sån regering.


Fler som skriver:   Alliansfritt Sverige berättar också. Johan Ulvenlöv har också reagerat.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Viktigare debatt än detta.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Nemokrati sa...

Särskilt när gränserna inte är så cementerade som vid första anblick kan tyckas. Det gäller att ha Uppdrag Gransknings senaste reportage om bemanningsföretagen och dess framväxt i minne. Allt fler anställningar blir otrygga om man alls ens kan prata om någon anställning. Det har regeringen också hjälpt till med - visstidsanställning, provanställningar, timanställningar - nollbaserade anställningar - on demand och inget annat. När arbetsmarknaden allt mer präglas av dessa så lever alla i Utanförskapet med risk för hot om svältgränsen när som helst i princip. Och med den försämring för deltidsanställda i arbetslöshetsförsäkringen som regeringen också tillsett så blir bilden ganska klar över vad regeringen föranstaltat - allt sämre rättigheter för de som jobbar, sämre arbetsvillkor, arbetsmiljö osv. När man dessutom nedlagt arbetslivsforskning i den utsträckning man gjort döljs också skadorna som denna Nya Arbetsmarknad för med sig. De som tror att de går säkrade har blivit kraftigt lurade. Entreprenörer har det ju lika otryggt - de får inga lån för bankerna lånar bara ut till fastighetsbubblor och de har inga trygga försäkringar vid arbetslöshet eller sjukdom. Så ser det ut, samtidigt som massarbetslösheten och långtidsarbetslösheten ökar - även för akademiker och medelklass. Men jag tycker socialdemokraterna ska ta sig en funderare också på varför man ratificerat Lissabonfördraget som än mer förstärker denna "trend" och i själva verket understöder den. Arbetsrätten underställs dessa regler för den inre marknaden och kollektivavtal är ett minna blott - fler domar som Laval är att vänta. Fackliga rättigheter undergrävs och Saltsjöbadsandan har ersatts av Stålbadsandan. I själva verket permanentas klassklyftor så att finanshajarna kan fortsätta att låta fattigdomen öka och de fattiga betala priset för alla excesser. Ändå driver inte socialdemokraterna politiken mer åt vänster. Det som behövs är satsning på offentliga jobb, annars får de aldrig bukt med den här krisen. Det sociala missnöjet kommer att bli för stort.

baccus sa...

http://baccusblogg.wordpress.com/2010/01/22/ar-maud-olofsson-for-bra-for-mona-sahlin/

inspirerar sa...

Uppdrag granskning tog upp bemanningsföretagen...och visst det stinker. men det är ju något som stat,kommun, landsting har hållt på med i alla år. Det som undersköterskor och mentalare och ourtbildad människor får är timanställning nu. Att få en fast tjänst är helt hopplöst. Du anställs på timmar och du har inte 90% av lönen när du väntar på jobb, ingen semester ingen chans att planera för ett socialt liv. Du är helt enkelt slav, för du måste betala din hyra osv. Säger du nej en gång så kan du vara körd för arbete i framtiden.Du blir uppringd kl.07 på morgonen ska slänga dej iväg kanske för 4 timmat och det är kanske det enda du fick på 14 dar. så allvarligt vill någon byta med mej så varsogod

Sundevall sa...

"Det var innan mer nyliberala inom Stureplanscentern tog över. Med Maud Olofsson som lydig marionett."

Där ser man, Centerpartiet centralt styrs alltså av en lokal partiavdelning? Har du ringt Expressen? Detta är hett stoff, Peter.

:-)