lördag 9 januari 2010

Goda förutsättningar för (S)-framgångar på valdagen


Gårdagens mediala rykten om "uppror" i det socialdemokratiska parti som nyss har genomfört det Expressen kallade Mona Sahlins "succékongress" har förstås dementerats i dagens medier. Ja, främst är verkar det vara kvällstidningarna som har hängt på Metro-ankan. De tidningar som har en mer avancerad politisk bevakning verkar inte ens ha skrivit om "upproret". Förmodligen för att de vet om att det inte ligger ett dyft bakom uppgifterna.

Jag ser spekulationer om huruvida det är egna partivänner som "har en plan" eller om våra politiska motståndare har lyckats med någon planering av tomma rykten. Claes Krantz och även Kulturbloggen diskuterar mer om dessa alternativ. Precis som jag själv har skrivit i inlägg har det tidigt funnits signaler om att alliansen tar internationell expertis till hjälp. Experter på politiska kampanjer som Karl Rove, med en särskild förkärlek och kunnande om smutskastning, så kallad negative campaigning. Men varför kommer det då i en gratis-blaska som Metro? Jag gissar att det här mer är fråga om usel journalistik än duktigt "spinn." Dessutom dementerar t.o.m. (m) i Expressen, något som i och för sig är minst lika viktigt om de, rent hypotetiskt, skulle vara Metros "läcka".

Att haka på dylika utspel ger förstås (m) större möjligheter att få styra vidare. Inte för att det faktiskt finns något i det som tidningen skriver om, inte på grund av en "svag och splittrad" socialdemokrati (tvärtom!) utan därför att den bild medierna och de borgerliga tillsammans sätter försvårar för oss att prata om vår politik och skapar osäkerhet hos väljaren.

Vi ska göra tvärt om. Dels om vår egen politik. Dels om det rödgröna samarbetet. Förutsättningarna är mycket goda. Vi har ett bra läge i opinionen. Vi har politiska prioriteringar på områden som jobben, välfärden och miljöomårdet där också väljarna tycker som vi. Att vinna val är härligare om det görs därför att väljarna gillar oss än om det är resultatet av missnöje med Reinfeldt. Där ser jag också en förändring i en del medier. Idag skriver Claes Arvidsson en artikel med ett skattebudskap som jag förvisso inte gillar men också med internkritik mot Reinfeldts allians. Det omtalade jobbskatteavdraget ifrågasätts och inte minst en punkt ger utrymme att fördjupa framöver: 
Ändå kan man ifrågasätta tajmningen i att sjösätta det fjärde steget i jobbskatteavdraget under krisåret 2010. Resurserna kunde ha använts till näringspolitiska satsningar i stället, till exempel i form av sänkt skattebelastning på småföretagande.
Krassman berättar mer om just jobbskatteavdragets effekter.

Andra nya inlägg jag ser som bloggar om detta:
- Kent Persson med några spekulationer...
- Mina moderata karameller
- Röda berget om tidningsankor...
- Peter Soilander spekulerar också...
- Med tre ord säger Karin Bergh allt viktigt.
- Viktor Tullgren analyserar med fler ord..
- Karl Hellberg tycket att ryktena är "spännande"..

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern 
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,