tisdag 19 januari 2010

I morgon debatt - Borde inte Reinfeldt vara tyst?


Ja, de andra är förstås med i morgonens debatt i riksdagen. Alla partiledare. Men en mindre vild gissning är att Sahlin och Reinfeldt står i debattens fokus. Det blir blockdelat, fullständigt. De rödgröna mot de nu regerande borgarna, som döpte om sig till allians och vann makten på det.

Vilka drömmar kan lyssnaren förvänta sig? De rödgröna kanske återinför begrepp som "rättvisa" och "solidaritet" i svensk politik. Nu på allvar eftersom opinonen talar för maktskifte. Det nya är att retoriken hänger ihop med politiken, inte bara något som ska sägas av opinionsskäl. Begreppet "Gröna folkhemmet" används inte längre (?) men kan ändå illustrera det rödgröna budskapet. Förmågan att kombinera välfärdspolitik, en ansvarsfull politik för jobben med klimat- och miljöfrågorna. Mot det den allians som förra valet var oprövad, som förra valet talade "Sossespråk" men som när det fått chansen har fört en mer råbarkad politik i högerfältet än ens Bo Lundgrens gamla parti skulle våga göra.

Debattens sakfrågor är väl mer givna än kanske någonsin: Reinfeldt kommer att gå i fällan och prata sjukförsäkring. 350.000 eller fler väljare blev så förbannade på hans politik att man lämnade den. Men jag tror inte han kan avhålla sig att fortsätta göra ner dagens förslag från de rödgröna. Var och en som ser honom kommar se en bilderna av de sjuka som dängas till av sjukförsäkringen. Allt för att alliansen skulle få ihop till sänkta skatter.

Egentligen kan moderatledaren inte prata jobben heller. De som lyssnar vet att regeringen har misslyckats med det löfte som var absolut viktigast: Att greja jobben. Mot det står en socialdemokrati som har ett helt "liv" av erfarenhet att slåss mot arbetslöshet och en hel kongress med färska, offensiva förslag. Som håller ihop tillväxt med trygghet för den som blir sjuk eller arbetslös.

Möjligen
kan Reinfeldt hoppas att de där miljarderna i sänkta skatter ska få upp mungiporna på de annars så bistra, borgerliga väljarna. Det går säkert bra ända till den punkt man kommer till välfärdsområden: skolan, äldreomsorgen, sjukvården, psykiatrin, förskolan...Varje krona som inte hade skickats iväg i skattesänkningar kunde ha förstärkt välfärden. Av låt oss säga 100 miljarder, kanske 20. Kanske 40. Eller 60 -70 miljarder? Det mest slående i hela debatten är att kopplingen aldrig görs. Alliansens partivänner i kommunerna gör det. Av landets alla är det bara tre som i år har sänkt skatten. Där får välfärden kommer före.

Aftonbladet har en smålöjlig "kampartikel" där man spekulerar om splittring långt innan det jobb som båda allianserna gör är klart. Frågan är väl om någon vinner på splittringsdebatter just nu. Och vad är förklaringen till att man är olika partier? Inför valdagen ska skarpa besked lämnas, förslag som nu arbetas fram. En spådom till: det blir en häftig debatt. Om det blir hederlig och fri från det negativa? Nej, ärliga talet så tror jag inte det. Jag läste igenom Reinfeldts inlägg för fyra år sen och tror att morgonens angrepp mot Sahlin blir väl så fula som de var mot Persson 2006. Trist.


Fler som bloggar:
- Alexandra Einerstam, bla om samma avsmak jag känner för högerns förakt mot de som behöver stöd..
- Roger Jönsson om ofinansierade skattesänkningar och sjukförsäkringen.
- Krassman påminner om Reinfeldts ofinansierade skattesänkningar...
- Edvin Alam som kritiserar de rödgrönas sätt att "tänka först och handla sen.
- Annarkia om en annan fråga som kan komma: effekterna av de dyrare medicinerna efter regeringens ideologiska avreglering av apoteket.
- Karin Bergh om rödgröna sjukförsäkringsförslag...som ser till individen
- Peter Högberg om en mänsklig sjukförsäkring..
- Monica Green om den rödgröna uppgörelsen..
- Ilsemarie på Ett hjärta rött går igenom innehållet...
- PJ Anders Linder väljer att lyfta fram kritik från Svenskt näringsliv och Husmark-Pehrsson...hmm.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kommer bli pajkastning och de kommer göra allt för att undvika att prata sakpolitik.

Ord som vänsterexperimentet, utanförskap, bidragslinjen, kommer att nämnas ofta.

Kanske vid något tillfälle kommer någon skicka en anklagelse mot programledarna att de låtit politiska motståndare skriva frågan.

Jag tror att Reinfeldt kommer att försöka att peka på att de rödgrönas politiska förslag är ofinansierade och därigenom låsa diskussionsn och därmed slipper han att prata om förslaget.

Kanske Afghanistan kommer att lyftas fram och det kommer att pekas på att de rödgröna är oeniga i den frågan.