söndag 31 januari 2010

Inför partiledardebatten: Valdagen är ditt viktigaste vårdval

Jag vet svagheten. Det finns en positiv inställning till begreppet vårdval. Och att patienter ska kunna välja en vårdcentral när jobbet i stället för hemmet eller en där man har särskilt förtroende för sin doktor måste vara självklart. Men det finns oändligt mycket mer som gör att valet i september bör lyfta sjukvården till en avgörande fråga. Med början redan i kvällens partiledardebatt.

Idag skriver Mona Sahlin och Ylva Johansson på Brännpunkt. Svenska folket vill gärna ha vårdval men ställer inte upp på den utveckling av vården som nu pågår. Privata aktörer som etablerar sig inom den offentligt finansierade där man går före i vårdkön om man kan hosta upp ett antal buntar med tusenlappar. Ett vårdval där ersättningar betalas ut med fokus på vårdproducentens önskan och vilja mer än efter patientens behov. "Fri etablering" är alliansens stora reform av sjukvården. Samtidigt "kortas" köer genom att stycka upp dem.

Bilden
visar vårdköerna i Stockholm vid årsskiftet. Under Filippa Reinfeldts tid som sjukvårdslandstingsråd har köerna dubblats. För detta betalar regeringen Reinfeldt ut ett par hundra miljoner. Samtidigt har man direkt efter utbetalningen visat att pengarna inte har något med verkliga reformer att göra. Det bekräftar att kritiken har varit befogad mot det tidigare systemet. Regeringen har därför gått ut med nya direktiv för hur man ska kunna få del av pengarna. Lek med pengar eller än mer passande: En rejäl skandal och slarv med skattebetalarnas pengar.

Min
egna, kraftigaste kritik mot hur vården utvecklas nu handlar om de ökad klyftorna. Där ohälsan är som störst, där människor är sjukast och där behoven av primärvårdens resurser är stora, ja där blir det sämre. Och omvänt: där människor redan i dag är friskare och där "utbudet" av vård redan är gott, dit kommer ännu mer vård. Allt kortare besök för att vården ska få ihop "pinnar", endast en "koll" per besök för att patienten ska återkomma och på så sätt ge ännu mer intäkter. Ett förfall i det förebyggande arbetet, inte minst i de stadsdelar som är mest utsatta.

Jag hoppas att kvällens debatt blir avstamp för en rejäl sjukvårdsdebatt ända fram till valdagen. Utvecklingen i svensk hälso- och sjukvård går nu  i helt fel riktning. Så tycker också en formidabel majoritet av de svenska väljarna som ger socialdemokraterna ett kraftigt stöd för en jämlik och rättvis sjukvårdspolitik. Och ger det omvända för alliansens vägval där producenten av vård står mer i fokus än patienten. Fel! Vårdval i all ära - men på valdagen gör du ditt allra viktigaste vårdval.

Tyck till om och debattera sjukvårdspolitiken. Gå med i Vårddialogen - en grupp på Facebook som har varit något vilande men som jag gärna vill sätta fart på detta valår.


Fler som bloggar om detta: Martin Moberg om nej till gräddfiler i vården, Peter Johansson på Röda berget inför kvällens debatt, Jerker Nilsson som lyfter flera frågor inför valet...
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,