måndag 25 januari 2010

Reinfeldt med "dagen efter debatten-valfläsk"

Tar en sista titt på kvällens Rapportinslag som jag har missat på grund av kommunstyrelse. Och döm om min förvåning (njaee): Dagen efter debatten mot Mona ser sig moderatledaren tvingad ut med ett av de första köttbenen inför valet. Sannolikt blev debatten en påminnelse att hans parti kommer att möta mycket arga, lite äldre väljare om ingenting görs.

Linjen är det vanliga. Det har varit finanskris, Alla har drabbats. En del behöver få tillbaks lite nu när det - möjligen - börjar lätta. Reinfeldt "tycker sig se", reserverar sig för "Om det stämmer". Ja då finns "förhoppningsvis" utrymme och pensionärerna "kan vara ett exempel". Men Reinfeldt vill "veta mer innan man ger besked".

Just nu har jag två tämligen kraftfulla invändningar. Det ena är att jag tror att Reinfeldt och Borg inser att de måste pressa fram något till välfärden senast i vårproppen den 15 april. Det kommer att bli en helt omöjlig valrörelse (för alliansen) om de inte kan ge något besked om vad som händer när den "enårssatsning" som gäller för 2010 tar slut. Det berör väljarnas viktigaste frågor som skola och sjukvård. Det räcker inte att prata om "ökat inflytande för personalen" hur viktigt det än må vara. Det är reformer som kostar mycket pengar. Finns de, efter skattesänkningarna?

Det andra handlar just om det där sista. Jag grunnar fortfarande på det där med att "mer pengar ut" kräver ansvar och försiktighet medan aktiva beslut om "mindre pengar in" kan göras utan ett uns av liknande överväganden. "Mindre pengar in" är förstås sänkta skatter, och det har leverats med frenesi. Ibland blir man inte klok på logiken.


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,  

1 kommentar:

Mike sa...

Dom ekonomiska ursäkterna är bara ursäkter..

Här sitter man och trycker pengar efter tycke..

Tar lån från banker och beskattar folk för att betala lånen istället för satsa på folket och landet.

finns bolag som siter på summor som motsvarar hundratals gånger landets inkomst i netto per år.

Vaddå ekonomi,, om det inte bara är ett medel till och styra andra och använda som ursäkter för ett klassamhälle.