fredag 15 januari 2010

Valrörelse i skarpt läge!


För oss som bloggar är det inget nytt. Valrörelsen på nätet startade för länge sen. Det blir mycket mer av den varan och jag ser att Johan Ulvenlöv planerar. Men nu kommer den att märkas också de stunder vi lyckas slita oss från tangentbordet. Förhoppningsvis kan nätdebatten också framöver hålla en god ton och ett vettigt utbyte av åsikter mellan oss. Tänker kanske främst på oss om har en "politikblogg" trots vår sannolikt uppskruvade stämningsläge.

Jag känner till att opinioner går upp och ner. Men jag tänker ändå kosta på mig att den här dagen känna viss glädje över att (S) kryper upp mot de 40 procent som är målet. Hur svårt en del kanske har att förstå det så är skadeglädje något som sällan finns i politiken. Jag kan inte jubla direkt över att centern eller kristdemokraterna är utanför riksdagen. Däremot förstår jag svenska väljare. Mycket väl. Och jag tycker det är riktigt bra att de ger sitt stöd för vår politik.
  
Nästa vecka drar "superveckan" igång. Debatter mellan Mona Sahlin och moderatledaren Reinfeldt i riksdagen på onsdag, debatt igen i radion och sen i Agenda på söndagen nästa vecka. Det finns de som tycker att debatter bara är att tjafsa. Att slå varandra i huvudet utan att det blir konstruktivt. Visst kan det hända. Men själva tanken är att ge lyssnarna en bild av de olika åsikterna. Är det väljare som lyssnar så betyder debatten en del för deras val inne valbåset. Debatter är en viktig del av demokratin.

Vilken politik ska föras de kommande fyra åren? I vilket riktning ska Sverige gå? Är det rätt nu eller växer klyftorna för mycket i arbetslöshetens spår och vad gör vi åt den? De svar man gärna vill ha av Sahlin/Reinfeldt varierar förstås. Jag tror att alla väljare vill "känna" partiet med hjärtat lika mycket som med hjärnan. Det "känns rätt" eller "känns fel". Man prövar partiets politik mot sina innersta värderingar och väljer mycket efter det. Mer än efter plånboksfrågor.

Just nu vill många veta hur det blir med jobben. Vilken politik har partierna för "fler jobb och färre i utanförskap"? Om a-kassan kommer att höjas med en rödgrön regering. Till de säger de borgerliga nej. Nej till 120.000 enskilda som kräver det. Om Reinfeldts sjukförsäkringselände ska fortsätta eller göras om till ett bättre och tryggare. 350.000 väljare har redan lämnat alliansen för att de är rejält förbannade. Det blir fler. Vilka är då Mona Sahlins besked?

Vården
, äldreomsorgen, barnens villkor i Sverige, skola, klimtatet. Listan är lång på de områden som väljarna ska få - måste få - besked om. Och inte bara det: trovärdigheten i regeringsalternativen är också viktigt. Sköter man ekonomin om man får makten?

Jag ser en radda info nu på nätet om annat under veckan. I Stockholm presenteterar Carin Jämtin och Ibbe Baylan starten på valrörelsen i huvudstaden. Sen kommer faktiskt fyra debatter på rad mellan Sahlin och Reinfeldt, varav två i Agenda. Och den 25 januari är socialdemokrater i hela Sverige på fötterna för att starta valrörelsen på allvar. En massa annat händer över Sverige. Det är otroligt trevligt med valår.

Några av alla bloggar som skrivit idag:
- Dick Erixon tror på tvåpartisystem och vill jämföra med andra mätningar och valresultatet.
- Martin Moberg analyserar och bedömer bl.a. att (V) återhämtar sig över spärren.
- Scaber Nestor går igenom centerns ras..och mer än så.
- HAX tipsar om en passande centerslogan...
- Mattias Bjärnemalm ser inte Piratpartiet lyfta... Ja, byt gärna plats med SD, tack...om inte S-rösta?
- Peter Soilander analyserar...men har lite fel när han säger att de "rödgröna" utplånas. Det är ju beroende av definitionen av "röd". :-)
- Sjölander svär och hade fel. Men erkänner. Centern rasade...
- Erik Laakso efterlyser mitten-vänster-regering...och hälsas välkommen åter...
- Kent Persson gillar alliansen, tror inte c eller kd åker ur men ser gärna att (v) gör det...
- Peter Högberg räknar med "kamrat fyra procent" men tror att borgarna får svårare...
 - Krassman tror att centerns fall försvårar framtiden för alliansen.
 - Mats Engström förvånas inte om Maud Olofsson avgår efter valet.
- Johan Westerholm ser ett centerparti i spagat.


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Även jag har en bloggtext om detta.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/hur-kan-man-bli-forvanad-over.html

Trots allt känns det som att Demoskop speglar folkopinionen rätt väl, som den är idag.

Eftersom samtliga partier är ideologiskt vilsna.

Anonym sa...

Hej!

Du har länkat till Sjölander stället för Lakso