fredag 29 januari 2010

Arbetslösheten ökar

Egentligen borde det uppmärksammas mycket mer. Sverige har en regering som har makten på löften om "fler jobb och färre i utanförskap". Det löftet gavs, som sagt många gånger, utan reservationer. Redan tidigare i år har DN berättat att "regeringen inte klarar jobblöftet". Jag ser TT:s uppgifter i Svd om jobben och delar upp det i några punkter:
* 417 000 personer, 8,6 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa i december i fjol. Motsvarande månad året före var 309 000 personer, 6,4 procent, öppet arbetslösa.

* Antalet sysselsatta var i december 4 452 000 personer, jämfört med 4 519 000 personer under december 2008.
* Inom den yngsta åldersgruppen, 15—24 år, ökade de arbetslösa med 32 000 till 134 000 personer.

*De långtidsarbetslösa ökade med 52 000 personer till 139 000. De är nu drygt en tredjedel av de arbetslösa.
 - Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 kommentarer:

Henrik sa...

Sen kan man notera att det i december 2009 efter den värsta internationella lågkonjunkturen i mannaminne fortfarande fanns fler personer i Sverige sysselsatta än i högkonjunkturen december 2006.

4,45 miljoner personer 2009 mot 4,43 miljoner 2006. Källa: AKU december 2006 och december 2009.

(När ska du förresten korrigera din osakliga citathantering om EIB-lånen?)

Anders sa...

Henrik, det vore konstigt annars eftersom vi har en ökande befolkning. Det är därför man sällan jämför med hur många som hade arbete 1982 i reella tal eftersom det är komplett missvisande. Endast relativa siffror är av intresse. Lär dig gärna mer om detta innan du skriver en endaste kommentar i fortsättningen.

Henrik sa...

Jo, tack. Att befolkningen ökar är alltså inte direkt en nyhet för mig. Jag betackar jag mig för dina "råd" som du menar att jag ska ta till mig innan jag använder min yttrandefrihet.

Efter den värsta lågkonjunkturen sedan 30-talet är det fortfarande fler personer i sysselsättning idag än för tre år sedan då det var högkonjunktur. Det finns fortfarande intresse av denna upplysning som komplement till de relativa tal som bloggposten refererar till.

Anders sa...

Men Henrik, då har du ju fortfarande inte förstått någonting? Vill du jämföra reella tal på den arbetande befolkningen så kan du göra det.

Jämför i så fall hur många fler som var i arbete 2006 än 2002. Eller hur många fler som åt glass på sommaren.

Mina "råd" kommer leda till att du kan ta del av debatten på ett bättre sätt och ska endast ses som uppmuntrande och positiva.

Michael sa...

Det är skitlätt och skapa jobb...

Regeringen vill ju inte skapa jobb..

Mentalt handikappade människor ,, ska man förvänta sig något av såna??

Peter Andersson sa...

Henrik o Anders
Just idag har ju frågan kommit på verklig het dagordning i medierna..efter Reinfeldts missräkning av 100.000. Sådana uppgifter sprids tyvärr.

http://peterlandersson.blogspot.com/2010/02/reinfeldt-sager-systematiskt-en-sak-men.html

Hur regeringen än trixar och fixar så har arbetslösheten ökat. Hur man än pladdrar så hade man inte några reservationer för global kris i vallöftet. Hur man än försöker så kan man inte radera i riksdagens protokoll där anders borg nästan hånar oppositionen för krisvarningarna. Hoppas att mycket av det här kommer att lyftas framöver ..

/p