torsdag 14 januari 2010

Sahlin räddar sjukförsäkring i Sverige vid valvinst - men redan nu i Norge?

SerNRK att det Mona Sahlin får vänta med i Sverige till efter valseger är hon på väg att göra redan nu i Norge. "Rädda hem" en sjukförsäkring som bygger på trygghet och på individens behov. Inte det system som nu slår så hårt mot sjuka i Sverige. Norge verkar ha studerat Sverige. Kanske också tagit del av de sjunkande sjuktalen under flera år. Den svenska modellen har förut, med alla invidivuella undantag som tyvärr alltid tycks drabba människor,  lyckats kombindera trygghet, rimliga ersättningar med att utveckla rehabiliteringen. Även sjuka har efter tillfrisknande fått nya chanser.

Jens Stoltenberg backar nu från tankar på att införa de delar i det svenska systemet som har slagit så hårt mot enskilda. Ett system som svenska väljare är rejält förbannade på, även vi friska och arbetande. En ovärdig försämring för människor som regeringen själv säger görs för att betala sänkta skatter. Ett system som ger tre timmars mindre sjukskrivningstid, enligt vad jag ser på L-O Petterssons läsvärda blogg. Ett system som gjort att alliansen tappat, kanske, en halv miljon väljare. (350.000 enligt mätningar, jag tror de är fler nu)

Att Sahlin kanske bidrar till att Norge slipper eländet är bra. Bäst om hon också får göra samma "räddningsaktion" hemma i Sverige efter valet i september.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  

Fler bloggar:  Ett hjärta rött, Roger Jönsson, Karin Bergh, 
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Peter skriver: "Ett system som svenska väljare är rejält förbannade på, även vi friska och arbetande."
Ja men är de som arbetar tillräcklig förbannade, jag tycker inte det. Vore det nåt krut i arbetarklassen skulle de stanna Sverige. Ställa krav att denna sjukskrivningslag revs och att a-kassan höjdes.
Då skulle man visa lite pondus.
Nu går ju inte ens arbetarklassen på fackmöten utan låter fackpampar både rösta på borgarna och se till sitt eget bästa.
Så tydligen berör sjukskrivningslagen och den försämrade a-kassan tillräckligt

Peter Andersson sa...

jaja. Hörde delar av "arbetarklassen" idag och tyckte "den" lät ganska förbannad och stridsvillig. Annars visar väl de väljare som lämnar alliansen att de känner detsamma. SÄkert många i den grupp du pekar på. De är fortfarande ganska många tillsammans.

P

Veronica Palm sa...

Det finns en del att göra i den norska sjukförsäkringen, men att de slutar snegla på Reinfeldt och Husmark-Pehrsson är riktigt bra. Åker till Oslo om två veckor för att träffa deras motsvarighet i Stortinget.