lördag 30 januari 2010

Verklighetens folk och det äckligt annorlunda

Wordle: göran hägglund jan 2010 tal
Kristdemokraterna lär ha haft festlig middag igår, men gissningsvis är det flesta deltagarna ändå pigga och arbeteshungriga. Seminarier ska ge inspiration framåt, där begreppet "val" är genomgående: "skolval"; "äldreval", "vårdval", "familjeval", "jobbval" och så det där jag bloggade om igår: "Boval". Retoriken är en sak. Partiets själ och sakfrågor en annan. DN:s ledarsida skriver om Kd:s märkliga omvandlingsturer i det senare skedet, dvs till det som benämndes verklighetes folk som ville "förbjuda förbuden". Förmodligen en av svensk politiks mest märkliga försök att bli populärare i väljarkåren men som förstås kraschade redan i starten. Budskapet bottnade inte i folkdjupet. Avsändaren var kanske den absolut minst trovärdiga.

Jag har noll på fötterna rent vetenskapligt men min känsla är att Kd under Alf Svenssons ledning gjorde en mer djupgående förändring av paritets retorik än Reinfedlt gjorde med (m). Förr fanns tydligheten att "bibelordet också styrde partiets förslag". Ärlighet att mamma skulle vara hemma med barnen, att dagis var en hemsk grund för socialism, den i och för sig positiva omtankespolitiken men där det alltid handlade om att sätta plåster på sår snarare om att förändra orsakerna till samhällsbrister. Alf Svensson lyckades ändå sätta bilden av ett modernare parti, inte minst med hjälp av den egna karisman.

Kristdemokraterna
balanserar på fyraprocentsspärren. Försöket att lansera "Verklighetens folk" som ett nytt budskap med "vänsterdebattörer" som fiende har inte hjälpt. Expressens ledare känner dysterhet när man rapporterar från Jönköping, kanske därför att en fjärdedel av alliansen, i antal partier räknat, är ute på en tomhetens seglats i letande efter färdriktning, i en knappt sjöduglig farkost och med väldigt få passagerare. Expressen ger ytterligare en mörk bild: 
Exakt hur stora problem KD har med kompassen kunde man ana i går när kända partiföreträdare sa de mest obehagliga saker om burka och niqab."Ohygieniskt och äckligt!" sade Annelie Enochson."Att vara maskerad på tunnelbanan, vi vet ju inte vem som finns under den där burkan," sade Ingemar Vänerlöv, som tydligen tror att stockholmare regelmässigt avkräver varandra legitimation i
kollektivtrafiken.Mycket dystert. Och så är det, på det hela taget. Mycket dystert för KD.
I sitt tal i Jönköping menade Hägglund att "Det vore farligt för Sverige om de rödgröna fick makten".
Meningen ger måhända en signal om den roll som Kd har tilldelats i den kommande valrörelsen. Redan i morgon är det partiledardebatt. I riksdagens motsvarande pratade Göran Hägglund om apoteksprivatiseringen. I samband med det blev ett angrepp på de rödgröna att i ett ganska magstarkt angrepp peka på "Nordkorea och Cuba". Men som ofta är väljarna kloka. Den argumentationen gör inte Göran Hägglund större än han är.

- Peter Johansson skriver också, Jerker Nilsson gör detsamma.
- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Eva sa...

Kd hoppas nog fånga en och annan sd-sympatisör, men för mig ser det ut som det nu utkristalliserats en bedragarmentalitet i allianspolitiken. Medborgarna lär nog föredra äkta och genomarbetade politiska utspel, som de från s.