fredag 22 januari 2010

Sjukvården och väljarna: Filippa Reinfeldt ska tala och säga...??


När nationen delvis verkar vara upptagen med handväskdebatt så här en fredag ser jag att moderaterna har presenterat sina talespersoner i det som valrörelsen egentligen handlar om. Politik. Sakfråkor. Hur Sverige ska vara och ska bli. En av de viktigaste frågorna när väljarna tar ställning är sjukvården.

Om det länge har varit intressant att studera just Stockholms sjukvård blir det ännu viktigare nu. Den riktning som Filippa Reinfeldt har fört länets vård i, blir med stor sannolikhet också hela Sveriges. Filippa Reinfeldt har tidigare lett moderaternas arbetsgrupp och sjukvård, tillsammans med bl.a. allas vår bloggvän Kent Persson. Därför ska nu politiken granskas. Full förståelse för att tiden kräver också andra insatser, som mode, men nu ska väljarna ha besked om framtiden. Som Mary skriver handlar det också om att ta kvinnor i politiken på allvar. Filippa Reinfeldt har haft för lite tid i medierna där hon ställts till ansvar för vårdens brister. Det är dags att ändra på det nu. 

Vårddebatten fram till valet måste handla om hur de växande köer som skapats i vården ska minska. Väljarna kräver verkligen att få veta hur det blir med vården i de områden som förlorat stora resurser. Främst är det områden i vårt län där sjukligheten är störst.

När Filippa Reinfeldt presenterade sin arbetsgrupps tankar på Newsmill lät det oerhört "sossigt", med termer om "jämlik vård" och garantier att vården ska finansieras över skatten. Ska man klara en god kvalitet i vården, kanske till och med förbättra, så måste var och en som hör ordet skattesänkning fråga hur det påverkar resurserna till vården. Även vårdens anställda och deras löner

Det finns andra stora skillnader mellan tal och den politik man för. Vi ser att vården trots allt prat om motsatsen nu har öppnats för privata intressen att bedriva verksamhet i den offentliga vårdens lokaler. Vi ser de rena privata intressena, som barnsjukhuset Martina, som signalerar att moderaterna ÄR beredda att låta privata försäkringslösningar bli ett betydande inslag i vården.

För oss som jobbar för en mer jämlik vård är valet viktigt. Jag tänker tillsammans med mina sossevänner jobba för en sjukvård där resurser fördelas efter de behov patienten har, där det är patientens som väljer vårdcentral, inte omvänt, där politiken därför kan styra etableringar. Jag vill också ha en vård där den vård som bedrivs i landstingets regi får goda möjligheter att utvecklas. Inte betraktas som någon form av parasit i sjukvården.

Det finns kort sagt all anledning att se fram emot det verkliga vårdVal som äger rum i september. 

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vill moderater att vården ska finansieras över skatten kanske man inte skulle höjt dess kostnader
genom att sälja ut monopol på sjukhusapoteken, som levererar apoteksvaror till sjukhus och vårdinrättningar, till ett riskkapitalbolag som Investor (Wallenbergare)vars koncernchef inte nöjer sig med annat än stora vinstmarginaler, vilket innebär att skattebetalarna får betala en dryg nota till Investor.

Anonym sa...

F Reinfeldt är för kylig.
Hon passar inte för sjukvårdsfrågor.
Inte efter debatten om sjukförsäkringen.