måndag 25 januari 2010

Om (S) stora förtroende för jobbpolitiken och alliansens misslyckande


Den mätning som kom under natten i DN berättar att väljarnas förtroende är störst för socialdemokratins jobbpolitik. Det är både naturligt och glädjande. För (S) är jobb och kampen mot arbetslösheten något som ligger i själen. Inte någon "strategisk valvinnarfråga" som drivs för att nå makten. Under hela Sveriges politiska historia har människor med egna, hårda erfarenheter av arbetslösheten samlats inom (S) för att med politiken och rösträtten som verktyg ta kampen mot arbetslösheten och för tillväxt och jobb. Det är, förvisso, en ynklig tidningsnotis som förhoppningsvis får större spridning framöver.

Men möjligen blir det som när Dagens nyheter presenterade andra fakta om jobben. Då gällde det alliansen. "Regeringen klarar inte jobblöftet" berättade tidningen i en artikel. Jag vill minnas att den helt saknades på nätet. Någon uppföljning i andra medier har jag inte sett. Bloggosfären föreföll ganska tom på reaktioner, annat än undantagsvis. Trots att just förmågan att driva jobbpolitik är så viktigt inför detta och tidigare val.

Andra
av de medier som man kunde hoppas skulle berätta, gör det motsatta. På SvD:s ledarsida exempelvis. I dag med en kortare uppföljning av Agenda-debatten. PJ Anders Linders lilla notis må vara det förvisso oberoende men dock moderata husorganets analys men uppenbarligen gör väljarna motsatt bedömning. Och där finns en liten antydan att spinna vidare på för den som vill analysera vad moderat jobbpolitik egentligen är. Kritik mot att höja a-kassan. "Till den som har ska varda givet..."

S och de rödgröna kommer att enas kring en skarp regeringspolitik för jobb och mot arbetslösheten. Där kombinerat tillväxt, miljöhänsyn och jobb. Där finns en aktiv arbetsmarknadspolitik med utbildningssatsningar. Där finns också en "återställare": Den som blir sjuk eller arbetslös ska inte drabbas av ytterligare slag genom en ersättning som inte går att leva på.

Motsatsen som Reinfeldt står för är att göra allt för ideologiskt frampressande skattesänkningar utan finansiering. Utan fördelningspolitik. Utan avvägningar mot välfärdssatsningar. Utan egentligen något annat i tankarna än den noja det har varit sedan högerpartiets bildande att sänka skatter till varje pris som helst. Det ger inte ett enda nytt jobb.

Kim Lundin bloggar också, liksom Viktor Tullgren.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Alexander T. Woodhouse sa...

Om Alliansen får en mandatperiod finns det hopp om att bli av med LAS också!
Magnus Andersson träffar mitt i prick i dagens artikel om LAS.
http://www.politikerbloggen.se/2010/01/26/25761/