torsdag 28 januari 2010

Finns en nyanserad sjukförsäkringsdebatt?

Nej. Jag tycker inte kritiken mot de försämringar av sjukförsäkringen som har gjorts är något som ska "nyanseras". Skarp kritik är i det fallet mycket välmotiverad. Och de grövsta av grova övertramp har  socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén stått för, som trots den bloggare han är, inte verkar bry sig om den massiva kritik han har fått för veckans övertramp. Annat, som kritik mot de rödgröna, intresserar mer.

Jag ser att Katrine Kielos skriver om sjukförsäkringen i Aftonbladet. Hon har läst statsvetaren Björn Johnsons nya bok ”Kampen om sjukfrånvaron”. Där finns ett perspektiv som verkar ha försvunnit helt ur debatten.   
 Möjligheterna till arbetsträning och omplacering minskade, lättare tjänster försvann, lönebidragsmöjligheten drogs in och företagshälsovården monterades ner. Sedan renodlades sjukförsäkringen och strax därefter började sjukfrånvaron galoppera.
Just det där med verklighetsanalysen är ju viktig. Ska man göra något åt problemen - rätt problem - krävs rätt analys, annars blir det helt galet. Kanske är det så det har blivit. Eller så hade Husmark Pehrsson faktiskt rätt. Man behövde skrapa ihop pengar till de sänkta skatter man hade genomfört. Då kanske verklighetens samhällsproblem inte längre känns lika angelägna att greppa tag i.

- Röda Berget bloggar om boken och slår hål på myten
- Annarkia om en människosyn som inte passar en modern välfärdsstat...
- Ett hjärta rött som också berättar om boken...
- Rödgröna som korrigerar en feltolkning som statsministern gör..
- Krassman om Axéns övertramp och Veronica Palms svar.

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Online Degrees sa...

Really its a interesting post,