fredag 15 januari 2010

När kompisarna har makten...

Man får en bild av Sverige som sannerligen inte är positiv. I alla fall inte om man som jag tror på ett Sverige med minskade klyftor, med en god välfärd där var och en får bidra efter sin förmåga. I stället verkar det gå i motsatt riktning. I dag berättar SvD om de kraftiga ökningarna av börsbolagens utdelningar. Trots det som lät som ett kollektiv "Nej" till bonuseländet fortsätter företagen ge ut höga bonusar.

Sverige klyvs. Samtidigt med gräddfilerna för vissa möts andra av ett helt annat Sverige. Det som lovades bli fler jobb och färre i utanförskap har tvärtom blivit en högre arbetslöshet och fler i utanförskap. I finanskrisens spår, den kris som inte påverkar suget efter mer pengar hos vissa, träffas avtal om lönesänkningar. Arbetsgivarna markerar noll utrymme för löneökningar. Samtidigt leds Sverige av en regering som sänkt skatten för upp emot 100 miljarder. Den regeringen som samtidigt nitar dit sjuka och arbetslösa med sämre trygghetsnät när de blir sjuka och arbetslösa.

Svenska
företag har investerat ganska rejält i den regering som nu sitter. Tyvärr hemlighålls de ekonomiska bidragen till allianspartierna och få verkar på allvar vilja redovisa bidraget öppet. Inom samma politiska sfär släpper man sitt fokus kring försämringar av anställningsskyddet. Med framtvingade avgiftshöjningar har man på förhand vetat att man får en svagare fackföreningsrörelse med dramatiskt stigande avgifter till a-kassan.

Kombinationen hög arbetslöshet och en borgerlig regering har ofta talats om som en olycka för många löntagare. Man försvagas som organisation och villkoren försämras. Samtidigt har motparten ett direkt stöd från de som har makten. Ja. många gånger har de till och med investerar ganska mycket för att få "rätt" politiska beslut. Att tala om "klassamhälle" har under några år setts som ganska ute, ganska gammalmotidgt och ganska "kommunistiskt". Inget kan vara mer fel. Det lever i högönsklig välmåga.

I partiledarutfrågningarna före valet 2006 försökte Mats Knutson få en bild av moderaternas verkliga värderingar, till skillnad från de som kunde uttolkas av retoriken. Just det som nu händer frågade han Reinfeldt om utan att få svar. Det gäller vad det i grunden säger om moderaterna som parti, när man för en politik som så markant gynnar några få och slår mot utsatta. I årets utfrågning behöver Knutson inte upprepa frågan. Han har fått svaret genom den förda politiken.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

 

2 kommentarer:

Kent K. sa...

Min teori om Alliansens verkliga agenda är som följer:

Att kalla sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen för bidrag är helt medveten strategi av Alliansen! Om man bankar in det i gemene mans medvetande blir det till en sanning, även hos många "vanliga" arbetare. Den "vanliga" arbetaren ger man en liten allmosa i form av jobbskatteavdrag. så tycker han att livet leker och att Alliansens politik nog inte är så tokig. Sedan kör man på med att fusket inom sjukförsäkringen är ofantligt stort, fast det var det ju tydligen inte! Men nu har man ju lyckats med att få gemene man att tro att så är fallet. Så nu är det fritt fram att försämra dessa försäkringar utan allt för stora protester bland befolkningen, för nu tycker ju många att "bidrag" skall vi inte ha. Nu har ju verkligheten lite grand kommit ifatt Alliansen och de som har lyssnat på deras mantra om "bidragsfuskare" pga. den ekonomiska krisen och när utförsäkringen av de sjuka skall sättas i verket. Många av de som var lyckliga över jobbskatteavdraget har nu blivit arbetslösa och ser att det nu är dags att betala för den tidigare skattesänkningen med försämrad A-kassa! Många känner också någon som drabbas av utförsäkringen från försäkringskassan eller någon som blivit arbetslös. Att siffrorna för Alliansen minskar kan väl inte bero på så mycket mera än verkligheten nu har kommit ifatt dem och de små kapitalister och egoister de tidigare skapat bland fotfolket nu i högre utsträckning ser vad som döljer sig bakom Reinfeldts hundögon! De vill att vi gladeligen skall ta låglönejobb när vi svultit tillräckligt länge, hungriga vargar jagar bäst! De har ju säkert lovat sina hemliga partibidragsgivare att skapa en låglönemarknad! Kalla mig gärna konspiratorisk men jag tror att detta är deras verkliga agenda! Rätta mig om jag har fel!

KajsaLisa sa...

Det som förvånar mig är den otroliga klantigheten alliansen visar upp.Dom har sin politiska agenda som dom håller fast vid. Vanlig högerpolitik alltså, på grund av sin ideologi så vill dom genomföra vissa saker och även om jag inte gillar det så är det deras politik. Men under 2009 så har det framgått rätt tydligt vart vi är på väg åt för håll med arbetslösheten. Att dom i det läget genomför sina "reformer" till varje pris är obegripligt.
Hade jag själv suttit vid makten och tyckt som dom, så hade jag dragit i nödbromsen. Försöka skicka ut långtidsjuksrivna på arbetsmarknaden när arbetslösheten är tvåsiffrig på vissa orter är ju dömt att misslyckas,det kommer att sluta i kaos. Det borde ju vem som helst med någorlunda sunt bondfönuft begripa. Vill dom verkligen vinna valet?
Tycker mer det verkar som dom säger: Nu allihopa så böjer vi oss framåt och springer med huvudet rätt in i väggen, kul att se vad som händer.
Många kommer att råka illa ut och ställa allt till rätta efter dom kommer att ta lång tid
KajsaLisa