tisdag 12 januari 2010

Vellinge och flyktingbarnen - igen

Om man som jag var mycket kritisk mot Vellinge under senhöstens motstånd mot att ta emot flyktingbarn så känns det rätt att ändå ge kommunen ett visst mått av erkännande. Dagens beslut som jag på Maria Ferms blogg förstår att man har fattat att ta emot några av barnen är bättre än noll. Det står nog för sig själv som en klok omsväning och i sig behöver det inte förmörkas av invändningar. Bättre än noll.

Men politik är det möjligas konst. Och i politikens natur ligger att man gärna vill vara folk till lags. Att Vellingemoderaterna skulle ändra sig av rädsla för valförlust är förstås inte något man kan påstå i denna kompakta moderatkommun. Att däremot migrationsministern säkert i sina samtal har pekat på att partiet som helhet kan förlora på debatten, som i "valstugeaffären" 2002, är säkert riktigt. Kommunen har mötts av kritik internt, bland annat från min "jobbkommun" Solna som också veckan är klok nog att avvisa regeringens tokiga förflyttning av ansvaret för mottagandet till arbetsförmedlingen. Där delar jag den moderatledda kommunens syn.

Jag gissar att en förklaring till omvändningen är de massiva protester som regnade över kommuner i form av bl.a. e-mail och bloggkommentarer. De sociala medierna fyller en viktig funktion för samhällspåverkan!

Kritiken måste ändå kvarstå starkt mot de många kommuner som inte gör något för att hjälpa till. SvT uppgav ikväll att 900 barn fortfarande väntar på att få placering i en kommun. Och med tidigare reservationer jag har skrivit tycker jag också att min hemkommun Huddinge ska teckna avtal med Migrationsverket. Men för att vara tydlig så tar kommunen trots avtalslösheten ansvar för mottagande. Oerhört stort ansvar under lång tid och också för de ensamkommande flyktingbarnen. Fler måste nu hjälpa till.


Mer i mediernaDN, AB, Ekot

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Helen Törnqvist bloggar också.

Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

Unknown sa...

Eftersom kommunledningen i Vellinge anpassar sig till folkopinionen i och med detta beslut, borde det inte vara några som helst problem att hitta familjehem till de rara barnen.
Alla de som stödjer beslutet borde kunna upplåta en plats i sitt hem. Då kan Vellinge ta emot hundratals barn :-) Kanske till och med tusentals. Min förhoppning är att Sveriges kommuner snart klagar på BRIST på flyktingbarn. Kanske kan vi skicka Herkulesplan till Somalia och Afghanistan och hämta fler. Så slipper de små liven smugglas långa sträckor och betala en massa för att få komma hit.

Pelle sa...

Margareta: det är partipiskan som viner över politikerna i vellige, inget annat. Om du läser på DN så står det att bara två familjer anmält intresse, varav bara en anses som lämplig. För mig låter inte det som om vellinges politiker böjd sig för folkopinionen.

Shark sa...

Det är inga barn det handlar om. Det är unga vuxna från 18-?? år.

http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2010/01/08/intressant-info-om-flyktingbarnen-i-hokopinge/

Sture sa...

Undrar hur det här kommer att påverka nästa kommunalval i Vellinge. Det ska bli intressant att följa.

Anonym sa...

Det är ändå stor skillnad mellan att ha t.ex. en välintegrerad pensionär eller förstidssjukskriven boende som granne (med hänvisning till Maria Ferms synpunkter i hennes blogg) jämfört med en lokal koncentration av personer som av kommunen blivit uplacerade på ett visst boende. Dessa kommer per definition från otrygga sociala miljöer, har ofta en annorlunda kulturell bakgrund med annorlunda värderingar och religion, de har dessutom (initiala) språkliga brister, möjliga utbildningsmässiga luckor, är i en utsatt ekonomisk situation och medför potentiella sociala problem. Det är således viss skillnad - även om det är fråga om medmänniskor likväl.

Jag bor i ett område där det periodvis bor socialt missanpasssade människor, i detta fallet missbrukare, som blivit utplacerade hit och jag kan säga att det i en större stad där jag bodde innan aldrig var lika mycket strul med källarinbrott och småstölder som här. Jag har full förståelse för de som är oroliga när de får en flyktingförläggning inpå knuten. Att folk är arga på att en kommun kan slippa undan det kollektiva ansvaret att ta emot flyktingar förstår jag - men samtidigt är det många som också är arga på att det kommer så många invandrare samt de problem det för med sig. Om inte annat så framkommer detta med stor tydlighet i kommentarsfälten till invandringsrelaterade artiklar i t.ex. DN och SvD (i de fall kommentarerer från läsare överhuvudtaget tillåts).

Jag har ett relaterat förslag, i närdemokratins anda: Då skatteverket redan tillämpar en slags elektronisk signatur (man kan t.ex. godkänna sin deklaration via ett SMS, dvs det är likställt med en signatur) varför kan man inte ge varje svensk ett permanent elektroniskt id-kort/id-handling? Detta skulle kunna användas i t.ex. lokala eller nationella folkomröstningar i diverse frågor?
Ett förfarande som dels skulle gynna direktdemokratin och dels spara en massa papper och förenkla rösträkningen. Iofs kan folk ifrågasätta om valhemligheten kan säkerställas, men det går säkert att lösa på ett lämpligt sätt - om bara viljan för ökat medborgarinflytande finns där.

Manta sa...

Shark har rätt. I själva verket är det inga barn utan pensionärer! Dessutom är de från Mars. Och har arton ben!

Liksom Shark har jag hittat en mystisk blogg på nätet som påstår sådant och märkliga bloggar på nätet har ALLTID rätt. Alltid.

Sture sa...

Manta har rätt. I själva verket är de arga, unga, muslimska invandrarmännen från andra sidan jorden gråtande, 5-åriga, kristna flickebarn från ett närliggande europeiskt land.

Liksom Manta är jag också ironisk och då har man ALLTID rätt. Alltid.

Anonym sa...

Peter:
Hur många "flyktingbarn" har du erbjudit dig att ta hand om till ditt hem?
/John

Anonym sa...

Finns det verkligen inget positivt med flyktingbarn? Har vi råd att avstå från denna invandring. Med rätt bemötande så kan det vara en resurs som så väl behövs. Att man tagit sig hit till Sverige visar väl att man också kan skapa sig en framtid här.