tisdag 19 januari 2010

Sjukskrivna jagas - varför inte sätta åt skattesmitare också?


I dag kallade Reinfeldt till presskonferens i en miljö som såg ganska ny och pampigare ut. Lite "USA-presidentinspirerat" kanske. Han trodde häromdagen att de dåliga siffrorna och kritiken mot sjukförsäkringen berodde på att han själv inte hade deltagit i debatten. Nu ska allt rättas till.

Problemet är att många förbannade väljare kommer att "se" en bristande sjukförsäkring så fort Reinfeldt talar. Enligt Reinfeldt är mediernas exempel inte mycket att utgå ifrån, något som var och en förstås får bedöma. När borgarna har försämrat sjukförsäkringen har det handlat om att få ihop pengar till skattesänkningarna. Det har regeringen genom statsrådet Husmark Pehrsson bekräftat. Ibland har en annan förklaring uttryckts. Att stoppa fusk.

Jag
tycker det är bra. Ett system kan bara få stöd av folk om reglerna följs. Och internationellt sett är Sverige ett land med få fuskare. Jag gör bara en slarvig snabbsökning och hittar RFV:s uppgifter i Ekot 2004. "Få fuskar". Trots det tas detta upp ganska regelbundet i den politiska debatten. Jag vill minnas att fuskbeloppet har redovisats till en miljard ungefär.

Men en sak nämner borgerliga företrädare väldigt sällan. Skattefusk. Samma brott mot samma lagstiftning. Och ett brott som totalt kostar oss alla och faktiskt låter våra skatter ligga kvar på högre nivåer än vad som annars vore möjligt. Om man nu inte använde det till välfärdsförbättringar. 130 miljarder.

Varför
är de borgerliga partierna så intensivt nitiska om fuskbekämpning på ett område men helt avstår från att ta upp det när det gäller skattefusk? Märligt. Och ruskigt svårt att förstå.

By the way..håller jag med Johan Westerholm i berömmet av Ceclilia Malmströms insatser i dagens utfrågning i Europaparlamentet. Även en sosse måste kunna berömma...Och kolla också in Åsa Westlunds kommande bloggning om detta så att Tv-intrycket också fanns i parlamentet. Ser att Marita Ulskog har skrivit om vissa brister i Malmströms "att göra"- record...


Mer att läsa:

- De rödgrönas förslag till en rättvisare sjukförsäkring presenterades i dag.
- Veronica Palm bloggar om förslaget.
- Nästan skämmiga kommentarer från den regering som har lagt det tidigare eländesförslaget om sjukförsämringen.,,,


Ännu fler bloggar: Mitt i steget, Johan Westerholms blogg, Röda Berget, Innerstadens S-förening i Landskrona, Robert Noord, [ s-buzz ], Fredrik Pettersson, Kent Persson (m) blogg, Ulrika Falk, SOLIDARITET & RÄTTVISA, Högbergs tankar, Mark Klamberg, Martin Mobergs blogg, Under den lugna korkeken, annarkia, In Your Face, Ett hjärta RÖTT

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Sant, det kallas "operant betingning" och verkar inte till Alliansens förmån.

Men oppositionen har också förfärande svagheter. Försvarsuppgörelsen var en bedrövlig historia, som fullständigt smulade sönder på ledarsida i Expressen.

Psykvården. Politiskt viktig uppdatering.

Taxieländet i Stockholm.

- Peter Ingestad, Solna

Jolalus sa...

Hej alla därute i världen!

Kom till Sverige, och bry dig inte om att söka asyl, det behövs nämligen inte. Här kan du leva papperslös och ändå få hjälp med allt - tandvård, sjukvård, skola m.m. Och det bästa av allt: du kan fortsätta leva precis så som du brukar om du vill.

Om du nu av en slump skulle råka hamna i fängelse så får du eget rum, träna på gym, tillgång till dator, TV, mycket god mat (bättre än Sveriges skolungdomar och fattigpensionärer)
Om du vill kan du t.o.m. få bedriva brottslig verksamhet inne i fängelset!

När du sedan kommer ut får du lägenhet, bostadsbidrag, socialbidrag, ja alla bidrag du kan tänka dig.

Sverige är fantastiskt! Välkommen hit!!!

/CM