söndag 24 januari 2010

Politiska frågor på dagens agenda?


Debatt i kvällens Agenda. Jag postade i går ett inlägg med tankar inför den. Det var bland annat en fundering om valdebatten kommer att beröra de värderingar som partiernas förslag i sakfrågor alltid måste bygga på. Vad är det för samhällssyn som gör att "piska" är att föredra i stället för investeringar?
Tron att människor flyr arbetslivet till sjukskrivningsperioder är en tråkig och pessimistisk människosyn.

Att sänkta skatter betalas med försämringar för sjuka är något som få statsråd har varit öppet ärliga att erkänna. Det är en ganska hård politik som svenska folket inte vill ha, ett vägval för Sverige som leder till ökade klyftor. Jag tror att det är en av förklaringarna till att de borgerliga allianspartierna ligger långt efter de rödgröna i väljaropinionen. Om detta skrev jag här. Vad är det för praktiska erfarenheter som säger att sänkt skatt för de med högre inkomster ger fler jobb åt alla? Är det inte där precis som när det gäller LAS. Ett fåtal lever fortfarande med uppfattningen att försämringar i anställningstryggheten driver fram jobb. Och vilket är Fredrik Reinfelds svar till Karin Åberg från Harbo. "På vilket sätt ger alliansens politik fler jobb"? Den frågan saknar svar.


Expressen "avslöjar" en "hemlig plan" som Reinfeldt lär ha inför debatterna. Det handlar väldigt lite om att förklara varför löften om jobben och minskat utanförskap har misslyckats. Det handlar förstås inget om miljö och klimat. I stället är det de borgerligas närmast religiösa tro att sänkt skatt är himmelrike som ska lyftas. Tillsammans med "splittringsschemat" där kärnkraft och "vänsterpartiet" blir skrämselpunkterna. Enligt "planen" ska Reinfeldt fråga

- På vilket sätt blir jobben fler av att höja skatten för vanligt folk och göra det dyrare att anställa unga?
- Hur kan ni tala om ansvar för ekonomin när ni vill göra er beroende av Vänsterpartiet?
- Vilka kärnkraftsreaktorer vill ni stänga och när ska det ske?

I Reinfeldts eget Sverige är ungdomsarbetslösheten rekordhög. Jobben skapas inte främst med skattesatser utan med fart på ekonomin av full sysselsättning, ett trygghetssystem som fungerar, investeringar i både utbildning, forskning, infrastruktur, bostäder. I en aktiv arbetsmarknadspolitik som både inrymmer företagande och entreprenörskap OCH trygga anställningar, rimliga ersättningar och arbetsmarknadsutbildning i en fungerande kompetensförmedling som gör att en arbetslös kan ta ett nästa steg. Den ensidiga fokuseringen på skattesänkningar gör Sverige till förlorare.

De rödgröna har sjösatt fler skarpa statsbudgetar än vad allianspartierna har gjort. Inklusive vänsterpartiet. Att försöka den vägen med skrämselargument må vara Reinfeldts enda kvarvarande men ändå dömt att misslyckas. Att lyfta kärnkraften är bara fånig taktik och slår tillbaks på alliansen själv. Någor tydlighet finns inte i energipolitiken trots mycket prat om "överenskommelser". Vilket är alliansens första nya kärnkraftsaggregat som Fp vill...?

Om det kvarvarande hoppet för borgerliga ledarskribenter skriver Kulturbloggen bra. SvD:s Per Gudmundson sätter det sista gnuttan av hopp till de äldsta väljarna som sägs föredra en borgerlig politik. Jag ser vissa rörelser hos de äldres organisationer. Till skillnad från vad PG upplever från sitt redaktionsrum är pensionärerna förbannade. Räkna inte kallt med deras stöd.

Ett stort och viktigt frågetecken kvarstår, utöver de som nämns ovan. Och här blir man ganska matt när man ser att politik i bland kan vara ganska cyniskt, om det nu är som jag tror. De borgerliga har inte gett besked om hur välfärden ska klaras de kommande åren. För 2010 tillfördes mer resurser, inte i nivå med behoven, men dock. En del kommuner som min egen borgerligt styrda har inte vågat räkna med mer resurser och några större satsningsar på kvaliteten blir det inte.

Driver regeringen ett så krasst spel att man faktiskt kommer att ta ställning till mer resurser utifrån opinionsläget i april? Ja, den artikel som Reinfeldt/Schlingmann skrev i förrgår borde förstås ha gett beskeden om resurserna kommande år. Så blev det inte. Där fanns bluffrubriken om "högre löner" som  visade sig vara sänkta skatter. Där fanns det i och för sig viktiga om inflytande för de anställda. Men några kronor och ören att klara löner till anställda i vård och omsorg aviserades inte.

Jag får lyssna ordentligt till Reinfeldts besked i kväll...


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,


1 kommentar:

Anonym sa...

Man vill ju gärna tro att majoriteten av kvinnor som jobbar i landstinget, inte ska falla för någon så korkat som "sänk skatterna och få så sedan automatiskt högre lön-politik". Jasså, om plånboken blir tommare, är det då man som landstingsanställd ska få högre lön?! Mja, jag är bara hushållsekonom jag, men skulle jag fråga landstingsplånboken vid en sådan manöver, skulle den nog säga nej, helt logiskt faktiskt. /gt