onsdag 13 januari 2010

Fel förslag vid fel tidpunkt kan straffa sig


Strax innan sömnbehovet gör sig märkvärdigt påkallande ser jag nyheten som verkligen signalerar valår. Med versaler. Moderaten Tomas Tobé lägger förslag om omfattande skattesänkningar: bolagsskatt, utdelningsskatt och vinstskatt ska sänkas kraftigt. Men inte bara det. De så kallade "reformerna" går vidare:
• Utbyggt jobbskatteavdrag.
• Sänkta sociala avgifter för företagen, genom ett grundavdrag.
• Rut- och rot-avdragen bör kompletteras med ett så kallat rit-avdrag som gör it-tjänster i hemmen billigare.
• Marginalskatterna ska ned genom höjd brytpunkt i skatteskalan så att färre betalar statlig inkomstskatt. Värnskatt ska bort på sikt. 
Nu är det inte "krånglet" att starta företag som är något problem. 
– Problemet är inte att det är svårt att starta företag i Sverige. Problemet är lönsamheten. Fler måste bli framgångsrika som företagare, säger Tomas Tobé.
Timingen av förslagen kunde knappast ha varit sämre. Nyligen har Tobés parti tagit debatten för kraftiga försämringar i sjukförsäkringen. En politik som gjort att alliansen har förlorat 350.000 väljare. Jag gissade i ett inlägg i går att det tappet nu är ännu större. Samtidigt har pensionärerna retats upp ordentligt genom sämre pensioner. Tack och lov är alliansen splittrad. Man var det om det fjärde steget i jobbskatteavdraget men där var (m) för tunga att stoppa. Frågan är vad en omvald alliansregering kommer att göra för prioriteringar.

Förslaget
tycker jag är ett bevis på att talet om "nya" framför partinamnet moderater handlar om retorik, inte om det politiska innehållet. Man fick så att säga dyngtorsk av väljarna förra gången man vågade tala om detta. Då hette partiledaren Bo Lundgren. Efterträdaren Reinfeld talade i andra tungor men Lundgrens politik, ja den genomför han tämligen metodiskt.


- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? - Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Inge sa...

Riksgälden har i dag meddelat att underskottet 2009 är gigantiska 176 miljarder

Statens betalningar gav ett stort underskott 2009[1].
Större delen av underskottet, 95 miljarder kronor [2], utgörs av lån till Riksbanken för att stärka valutareserven. Resterande underskott på 81 miljarder kronor, 2,6 procent av BNP, förklaras av den djupa lågkonjunkturen som slog igenom på statsfinanserna framför allt genom minskade skatteinkomster. Totalt gav statens betalningar ett underskott på 176 miljarder kronor.

Med de ytterligare skattesänkningar som M nu aktualiserar skulle kosta många tiotals miljarder måste välfärden rustas ned. Redan har Sundsvalls Sjukhus varslat 700 anställda för att ta ett exempel. Närmare dårarnas paradis än dessa nya kaskader av ekonomisk destruktion har jag inte kommit i mitt liv som förtroendevald politiker

Peter Andersson sa...

Inge: tack för kompletteringen.

JAg hoppas att vi får en bredare debatt om vad det där förslaget leder till.

/p