söndag 17 januari 2010

Rödgrön regeringsduglighet eller fortsatt praktikplats för Reinfeldt?


Rätta mig gärna om jag har fel. Men jag tror knappast någon som har analyserat (S)-regeringens valförlust 2006 har dragit slutsatsen att det berodde på ett uselt samarbete mellan de rödgröna. Att (S) inte talade om jobben eller menade att "jobben är ingen valfråga", har med rätta nämnts av betydligt fler. Storstadsfrågor som fastighetsskatten och trötthet på den "gamles" tid som statsminister är andra förklaringar. Det finns inte någon som helst anledning att försöka använda splittring som ett sätt att skrämma väljare. De rödgröna har redan praktiserat samarbete under avsevärt längre tid än de som nu sitter i regeringen. För framtiden kommer de gemensamma programmet att vara ännu mer "intima", om utrycket tillåts....

För
både de rödgröna och borgarna gäller förstås att man ÄR olika partier däför att man HAR skillnader i åsikter. Att blockbildningen ser ut som den gör beror ju i mycket på att värderingarna håller ihop blocken och att kompromissen tillämpas i det vardagliga politiska jobbet. Under de förra tolv regeringsården (och före det) har samarbete varit förklaringen till socialdemokratins långa regeringsinnehav.

Visst
fattar jag att motståndare kommer att prata om detta. Det verkar vara de borgerligas sista chans eftersom väljarna inte gillar politiken. När man har en politik som inte är någon vinnare får man ta till andra metoder, som att i försöka få väljarna att tycka illa om motståndarens. Annars är väljarnas syn på politiken och framtiden trevligt att ta del av. Det är i och för sig valdagen som betyder allt, opinionsmätningar inget, men när de nu kommer kan man väl tillåta sig att för en dag eller två känna belåtenhet. Väljarna dömde i veckans Demoskop ut alliansen och förpassade två av de borgerliga partierna, C och Kd, ur parlamentet.

En
faktor till tror jag påverkar valdebatten och sen valresultatet. I veckan kastades den mediala bilden om dramatiskt (?) när DN skrev en artikel om att regeringen misslyckas med jobbpolitiken. Den fråga man har fått regeringsmakten på har man också misslyckats med. Om fler medier lämnar gullandet och i stället berättar om ökade klyftor, högre arbetslöshet, mer om den galna politiken mot sjuka och arbetslösa - då är det inte orimligt med ett ännu sämre resultat för de borgerliga än vad Demoskop förutspår. Yes, jag länkar till moderatledarens hustru, Filippa Reinfedlt. Hur trevlig hon än är som person så borde medierna ägna mer tid att ställa henne till svars för sjukvårdspolitiken i Stockholm. Det kanske också kommer.

Och tänkt om fler medier gör som de gjorde när Husmark-Pehrsson bekräftade att de försämrade sjukreglerna görs för att få utrymme för skattesänkningar: Berättar om politiken.



Not:
 Kent Persson, som är upphovet till denna "replik". Noteras kan väl att Kent tar försvaret som exempel på "splittrade rödgröna" när hans egen regering har förlorat en egen försvarsminister på frågan om just försvaret. Att ta skatterna är förstås lika svårt. Moderaterna är regeringens "ångvält" och har kört över de mindre partierna ganska mastodont...när de inte önska mer skattesänkningar.

Rubrikens tal om praktikplats syftar på en relativ kort tid vid makten, för att s.a.s "pröva på"...


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,