fredag 29 januari 2010

"Impotenta" Kd-idéer utan stöd hos bostadssökande

kommundagarna i Jönköping har kristdemokraterna sin seminarieserie på temat "Val". Även bostadspolitiken finns på programmet. Lite märkligt eftersom partiets egen minister har jämfört en minister för bostäder med det märkliga i att ha en minister för lastbilar. (!) Men okey. I seminarieprogrammet hägrar drömmar: Bostadsseminariet, där bostadsministern själv inte deltar, har rubriken "Boval 2010- Trygghet och frihet i boendet".
Bostaden en viktig del i hur vi förverkligar våra liv och skapar trygghet för våra närmaste. Ordet ”hem” är ett av de mest positivt laddade orden vi har. Åtminstone borde det vara så för alla.
Som ofta skiljer teori och praktik. I går gjorde "verklighetens folk" ett försök att vara offensiva och bjöd på ett första bostadspolitiskt utspel på evigheter. Mannen som inte vill vara "bostadsminister" egentligen, Mats Odell, talade om att de med stora bostäder ska få skatteavdrag när de hyr ut en del till hugade bostadssökande. Jag bloggade förstås om mina reaktioner.

I dag är det fler som reagerar. Fastighetsägarna Stockholm är av naturliga skäl ganska positiva. I övrigt jublar inte bostadsmarknadens aktörer över förslaget. Nätverket "Jag vill ha bostad.." efterlyser i stället en aktiv bostadspolitik med nyproduktion. Också studenterna är kritiska. Nicke Grundberg säger till SvD:
Jag skulle vilja karaktärisera åtgärderna som impotenta i ett läge där bostadsbristen för studenter och ungdomar är värre än på många decennier
Det där med "verklighetens folk" verkar ha svårt att fästa i det svenska folkdjupet. Men svenska dagbladet nappar förstås och beskriver det i närmast upphetsat ordalag. Man ser KD-förslaget som ett "småskaligt arbetssätt kan lösa ett stort problem" och som "fantastiskt kraftfullt". Och den som för ett billig penning har fixat till uthyrningsdelen kan tjäna pengar: "Det är inget dåligt sätt att bättra på pensionen" menar Svd. Möjligen inte.

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,