onsdag 27 januari 2010

Debatter på G höjer valtemperaturen


[uppdaterad] Ser först hos Johan Ulvenlöv att det är klart med fler politiska debatter mellan företrädare för (S) och (M). Debatterna kommer så vitt jag ser att ta upp de flesta viktigt valfrågorna. Möjligen kommer utrikespolitiken (tyvärr) inte att ha särskilt stor betydelse på valdagen, annat än undantagsvis. Hade man varit "Kremlanalytiker" hade kanske tankarna snurrat om signaler i valet av platser.

Visst: jag förstår mycket väl att Malmö är en utmärkt plats för ekonomidebatten. Klassisk (S)-mark, (S) i ledningen. Men också 2009 års Tillväxtkommun. Där ligger förstås en avgörande fördel om jobben ska skapas och ekonomin tryggas för välfärden.

Varför kommer exempelvis Filippa Reinfeldt att debattera sjukvård i Kent Perssons Örebro och inte i det landsting där hon själv har ansvaret? Vad finns det där som inte ska framhållas? Kommer uppdelningen av jobbpolitiken och en del om ungdomsarbetslösheten göra att Sven-Otto Littorin slipper ta ansvariet för en av EU:s högsta arbetslöshetstal?

Slut
på spekulerandet och jag anar ett visst spel bakom detta. Det viktigaste är att debatterna blir av och att de viktiga sakfrågorna lyfts fram. Och möjligen åtta garanterade bloggtillfällen.

Mer: DN,


Ur pressmeddelandet:

Moderaterna och Socialdemokraterna har enats om nationella debatter i olika sakfrågor. Debatterna äger rum på åtta olika orter runt om i landet och planeras vara genomförda innan den sista februari 2010. Debatterna behandlar nedanstående ämnen. Dag och lokal meddelas senare.

Jobbpolitiken, Umeå
Sven Otto Littorin (M) vs Sven-Erik Österberg (S)

Framtidens välfärd med inriktning på sjukvård, Örebro
Filippa Reinfeldt (M) vs Ylva Johansson (S)

Barn och ungas uppväxtvillkor inkl utbildning och ungdomsarbetslöshet, Stockholm
Ulf Kristersson (M) vs Thomas Bodström (S)

Miljö och klimat, Västerås
Sofia Arkelsten (M) vs Annelie Hulthén (S)

Rättsfrågor, Göteborg
Beatrice Ask (M) vs Thomas Bodström (S)

Ekonomi, Malmö
Anders Borg (M) vs Thomas Östros (S)

Företagande och näringspolitik, Linköping
Tomas Tobé (M) vs Tomas Eneroth (S)

Utrikespolitik, Uppsala
Carl Bildt (M) vs Urban Ahlin (S)

Läs också Martin Moberg om jämställhetspolitik...som saknas ovan...

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,