tisdag 5 januari 2010

Var väldigt försiktig med skattepengar till myndighetskampanjer

[uppdaterad] Politiker, det gäller förstås alla, ska vara oerhört försiktiga med skattebetalarnas pengar. Det gäller särskilt om det handlar om saker som kan gynna det egna partiet. Det gäller förstås också om det finns egna vinningar eller närståendes vinningar av ett visst beslut. Då är det ett skarpt läge för jäv.

Näringsminister Maud Olofsson anmäldes före jul till riksdagens Konstitutionsutskott av (S)-ledamoten Helén Pettersson. Då gällde det om näringsministern verkligen hade hållit rågången mellan statsrådsuppdraget och de privata intressena. Ett tillstånd för en vindkraftspark där sonen jobbar verkade ha fått snabbspår i tillståndsgivningen. Ärendet granskas sedvanligt av detta de folkvaldas kontrollorgan. Idag ser jag att Olofsson verkar vara ute på hal is igen. Centerledaren har anmälts till KU av Peter Hultqvist i en annan fråga. Reklamradion har spelat upp ett inslag med en kvinnoröst som uttalar ett budskap om kvinnliga företagarambassadörer. Allt betalt med skattepengar.

Den som har det politiska makten får ett naturligt försprång genom sitt uppdrag att presentera förslag som seda kan bli verklighet. Men det gäller att se upp och vara mycket återhållsam med hur funktionen "statsråd" deltar i myndigheters kommunikation. Det gäller inte bara valår men kanske man ska tänka till lite extra just då.

Det är inte första gången som man kan ana en sammanblandning med partiintressen. Jag blev själv oerhört irriterad på moderaterna i landstinget som under EU-valrörelsen körde en informationskampanj om vårdval Stockholm. Just två veckor före ett val där man själv drev frågan om "vårdval i Eu" och när den kraftigt ökade floran av samhällsbudskap rimligen gav landstinget mindre uppmärksamhet än vad som varit fallet om kampanjen kommet efter valet. Om den alls behövdes.

Just den frågan har inte kunnat prövas av något Konstitutionsutskott eftersom en liknande funktion saknas i kommun och landsting. Kanske borde det inrättas för att ge samma möjligheter till en prövning av liknande och andra fall. Det får förstås inte handla om att använda viktiga kontrollorgan som en väg att "komma åt" politiska motståndare. Det handlar om att hålla politiken ren från ens misstankar om att skattepengar vid sidan om beslutade partistöd används för parti- eller privata intressen. Sverige är inte och ska verkligen inte bli ett Berlusconi-Italien på det här området. För att vara tydlig: jag säger inte att det är så. Men frågan förtjänar att ständigt uppmärksammas.

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern 
- Mer i Svd.
Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

blues sa...

Inget nytt under solen - att makteliten använder sig av våra skattepengar för att bekosta andra endamål än de som är "lagliga" är väl känt. Att de använder sig av sin makt och postering för att prioritera och "snabba på" sina privata eränden är väl också känt.
Och sen ska de hävda bestämt att alla vi är lika inför lagen, alla har samma rättigheter och liknande floskler. Patetiskt, cyniskt och hycklande, som vanligt.

Peter Andersson sa...

Blues: Som framgår av mitt inlägg så generaliserar jag inte som jag tycker att du gör. Jag tror att det mesta av det du talar om faktiskt avslöjas och blir offentligt. Ibland är det gränsdragningar och då är det bra att det finns klart hur "rätt eller fel" avgörs. Och just i riksdagens fall bygger ju hela tanken på att det ytterst är väljarna som ställer de valda till svar.

/p

Henrik sa...

Tillväxtverket har alltså frågat om det är ok att använda Näringsministerns namn i en kampanj för att hitta kvinnliga företagsambassadörer och du tycker att det är "vara ute på hal is"?

Tycker du även att det är en fråga som Riksdagens konstitutionsutskott bör granska?

Peter Andersson sa...

Henrik. Försökte hålla balansen i inlägget, utan att lyckas..tydligen. Meningen är att peka på att försiktigheten är viktig, inte minst om statsråd uppträder i sina myndigheters kommunikation. Orden "verkar vara.." syftar på Expressens betydlig hårdare rubricerade artikel där jag inte ser det lika enkelt.

Maud Olofsson kunde förstås, utan den där insatsen, fått kritik från något håll att alltför lite görs. Så..jag överlåter till KU att granska. Den granskningen är viktig. Och att partikampanjer och myndighetskampanjer hålls i sär.

/peter



/p

Henrik sa...

Oki, tack. Nu förstår jag vad du menar.

Anonym sa...

Lilla Maud får väl skylla på att det är för att hon är kvinna som detta kom fram ha ha ha ...

Pelle