söndag 24 januari 2010

Debattkommentarer och Reinfeldts tes att "höjda skatter ger färre jobb".

[uppdaterad] Efter ett tidigare inlägg med egna reflektioner efter debatten har jag kollat några fler kommentarer än jag länkar till här. I Expressen analyser Ulf Bjereld sammandrabbningen: Mona vann knappt, hon fick de frågor hon själv skulle ha valet och debatten hölls i ett sansat tonläge. Debatten tydliggjorde också skillnaderna mellan blocken. I samma tidning menar Marie Söderqvist att Reinfeldt vann. Mer på grund av stil än saklighet. Där ser man hur det kan skilja. MS tycker att Reinfeldt såg glad ut och Sahlin "trött". Reagerade faktiskt tvärt om.

I Aftonbladet har några personer fått döma. Pensionären Göran Persson från Forserum i Småland tyckte att Mona vann på lugn. Reinfeldt däremot började "veva mer armarna efter halva debatten" och gömde sig bakom finanskrisen". Skönt att se att väljarna genomskådar de dåliga argumenten.   

Alexandra Johansson från Surahammar var inte nöjd alls, möjligtvis med att tonläget var "civiliserat". Reinfeldt verkar få kraftigast kritik efter sitt "malande" om rehabiliteringsinsatser. Säger Alexandra som varit sjukskriven sedan hösten 2006 och nyligen utförsäkrad. Ett råd till Alexandra kan väl vara att fundera över om en regering som finansierar sänkta skatter med sämre sjukförsäkring verkligen är "ungefär detsamma" som en rödgrön opposition som i alla fall har förbättringar på sitt program.

Daniel Nilsson, student från Billesholm tycker att Mona hade övertaget. Bra debatt, menar han.
Hon var saklig, bättre argument hon svamlade inte utan var mer konkret om vad som bör förändras.

Fyrbarnsmamman Sanna Lejon från Norrtälje utnämner Mona till vinnare. Precis som jag tycker hon att debatten var för kort. Argumentet för att Mona vann förklarar hon, (värt att citera)
– Mona vann eftersom förklarade hur hennes block ska genomföra olika saker, alltså genom att höja skatterna. Fredrik Reinfeldt kom inte med något konkret. Han ägnade sig mest åt att försvara sig med finanskrisen och att hänga upp sig på 58-årsgränsen i de rödgrönas sjukförsäkringsförslag. 
"Ärlighet varar längst", vinner Mona på, alltså.

Riktigt
de orden använder inte PJ Anders Linder, idag på SvD:s ledarblogg. Möjligen har han skrivit inlägget redan före debatten. Så förutsägbart är budskapet att (S) inte har jobbpolitik, det vill säga en rak upprepning av det vi hörde statsministern säga i debatten. Tänk om SvD kunde vara lite mer av maktens granskare. På samma våglängd som SvD hittar jag Dick Erixon som verkar väldigt förvånad över Sahlins ärlighet att "några skatter ska höjas". Allt för att finansiera välfärd. Det är så, Dick det går till. En ökad krona i utgift ska finansieras med en krona in eller minskning på annat ställe. Den rutinen bör också gälla vid en krona mindre in. 

DN skriver, Henrik Brors svarar på frågor, Svd om debatten, GP
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Peter Andersson sa...

Kära läsare. I det uppskruvade tempo som skapades mentalt jring denna debatt har jag i rubriken angett ett citat av Reinfeldt som jag tyckte var värt att uppmärksamma.

"höjda skatter ger färre jobb".

Tyvärr återfinns inte så mycket av rubrikteman i själva inlägget. I bland inträffar sådan. Jag får återkomma.

/p

Jens sa...

Att tänka på när du följer upp: Miljöpartiet har länge hävdat att höjd bensinskatt leder till färre bilar i trafiken och därmed lägre utsläpp. Är det då helt orimligt att höjd arbetsskatt leder till färre i arbete?