måndag 25 januari 2010

Hårt mot hårt med bibehållen värdighet och saklighet

Egentligen är det så uppseendeväckande att jag inte mentalt uppfattade eländet. Men Mats Knutsson nämnde det i SvT:s morgonsoffa och jag ser att också Peter Johansson har bloggat om det. I Ekots utdrag ur debatten finns det med. Moderatledaren Fredrik Reinfeldts kommentar om att Mona Sahlin "ljuger" sig förbi finanskrisen.

Det finns en rad positiva tecken för oppositionen. I de viktigaste frågorna har (S) och de rödgröna stort förtroende. Så sent som i natt kom en signal om att Socialdemokratins jobbpolitik har störst förtroende hos väljarna. Opinionsläget verkar peka på att Reinfeldt får lämna in sin avskedansökan. Det finns goda chanser för en ny rödgrön majoritet efter valet. Men inte en enda röst är klar förrän den har lagts i valurnan på valdagen. 

: om det är så: Hur tacklar man en politisk debatt där moderatledaren och statsministern i desperationen börjar köra med "lögnanklagelser" som metod? Den som minns partiledardebatten i januari före förra valet vet att Reinfeldt kan gå ännu längre i personliga påhopp snarare än om politiken. I takt med att stunden närmar sig när Reinfeldt faktiskt riskerar att få flytta ut från sitt Sagerska palats och Rosenbadsrum kan övertrampen komma allt tätare. Inte bara om politik utan som angreppen från 2005 visar också mot person.

Att ändå försöka behålla värdigheten i stridens hetta är viktigt för en opposition som söker förtroendet av väljarna. Visst; vi vet att Reinfeldt har haft besök av ledande kampanjmakare med smutskastning som expertområde. Fram till valdagen är det nog mer än anklagelser om lögner som kommer att hagla. Inte minst från borgerliga ledarsidor. Politiskt sätter vi stenhårt mot borgarna med värdighet, ärlighet, saklighet och stort självförtroende. Jag vet att det är oerhört svårt att ha överseende med de medvetet insmugna angreppen som Reinfeldt körde med i går. Och det är möjligt att moderaterna har mätningar som visar att även om väljarna tycker att angrepp är fult så får det ändå någon form av effekt.

I grunden är handlar det om respekt för väljarna och för demokratin.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,