måndag 19 oktober 2009

Kd:s "verklighetens folk" rejält på grund

När Göran Hägglund, kristdemokrat, drog igång sitt projekt "verklighetens folk" var syftet ganska glasklart. Något måste göras för att rädda partiet kvar i riksdagen. Något måste bara fram som kan ge partiet en tydliga profil gentemot de i Alliansen så totalt dominerande moderaterna. Det fanns redan från start ett dilemma: Kd hade bara kommit på själva sloganen. Innehållet saknades.

DN beskrev det: (och jag bloggade)
Hägglund medger att även det egna parti har haft för stor tilltro till lagar, regler och tvång. Några exempel på förbud och lagar som måste bort kan han dock inte ge än, utan hänvisar till det arbete i partiet som nu ska påbörjas.
Idag kommer konkretiseringarna på DN Debatt. Det är sannerligen tunnt.

Visst kan den som läser inledningen ges förhoppningar om stora förändringar. Och hör och häpna: kritiken ska inte handla bara om vänsterns kulturskribenter.
att stå upp för verklighetens folk och deras självklara rätt att leva sina liv fritt från pekpinnar handlar om mer än att avslöja vänsterradikalernas folklighetsförakt
En tredjedel av artikeln upprepar det frihetliga budskapet. KD vill inte längre ha filmcencur. KD är inte för förbud av snus. När partiledningen närmar sig konkretiseringarna av sin egen samhällssyn ser man hur KD har pressat fram enskildheterna. Det ska rymmas i alliansramen. Det ska inte utmana partiets kärna. Det ska samtidigt vara konkret politik för "verklighetens folk".

blir det platt fall. Den stora svenska politiska reformen är att
förbudet för restaurangägare att krydda och ombuteljera brännvin efter eget recept hävs.
Det var det som rymdes under den braskande rubriken om att förändra alkoholregler. Här finns förstås ett par punkter till. Cateringfirmor ska få mer stadigvarande utskänkningstillstånd. Alkohol möjligt utan krav på att beställa en biff samtidigt. Strandskyddet ska mildras så det blir lättare att bygga nära vatten. Och positiv särbehandling vid antagning till universitet ska försvinna.

har ännu ett politiskt koncept havererat när det konkreta ska fram.

Fler bloggar:
- Progressiva på NetRoots.
- Johan Westerholm
- Under den lugna korkeken

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,