söndag 1 november 2009

Möjligheternas land - Möjligheternas Stockholm

[uppdaterad] S-kongressen har under några dagar producerat politik som definitivt borde passa storstadsväljaren. Utgångsläget före kongressen var minst sagt kärvt. En signal från väljarna den 7 juni, EU-parlamentsvalet, då (S) blev det fjärde partiet i huvudstaden. Opinionsläget i hela nationen har möjligen varit talat för (S) länge. Stockholmsregionen har varit de bittra undantaget. På en rad områden har kongressen både berört områden som är särskilda för regionen eller som väljarna hos oss tycker är särskilt viktiga.

Fokusjobbpolitiken under kongressen med företagandet och entreprenörskapet som bas. En inriktning utan att starta i AMS-politik. I stället kraften på förutsättningar för jobben, inte minst i små- och medelstora företag. Den ekonomiska politiken som en annan grund, något som partiet bara måste gå ihop. Kunskap och kompetens som startar i förskolan och upp till forskning, med tydliga kvalitetskrav i skolan.

Kvalitet i välfärden
med möjligheter att välja alternativ. Regionens dominans av tjänstesektorn som behandlades särskilt i partiets jobbpolitik. Bostadspolitiken med både krav på en ny "egnahemsrörelse" som möter många stockholmares bostadsdrömmar. Samtidigt en valfrihet att också välja hyresrätten som alternativ: förutsättningar för bostadsbyggandet blir bättre med investeringsstöd och ett "miljardprogram för miljonprogrammet", om upprustning investeringar i tryggare och grönare bostadsområden. Hela ungdomsprogrammet där rätten till bostad är central.

Fler exempel på att socialdemokratin har slipat sin politik för Stockholm: Hela miljö- och klimatpolitiken, där miljöpartiet har stort förtroende men där kongressen har skärpt partiets gröna profil. "Nattis" i förskolan, kampen mot de samhällsklyftor som är särskilt tydliga i stockholmsregionen - klyftor som jag är helt övertygad om att att storstadsväljarna avskyr lika mycket som andra.

Jobbkongressen har på många sätt varit en kongress som har lagt en bättre grund för socialdemokratins kommande valarbete i regionen. Men okey. För min del får "borgarna" gärna tror att segern redan är bärgad. Det är något som alltid brukar straffa sig.

Fler nyare blogginlägg från S-kongressen:
- Progressiva bloggare på NetRoots.

- Anna Vikström, Robert Noord jobbkongressblogg, Johanna Graf, Kulturbloggen, Johan Westerholm, Erik Laakso, Alexandra Einerstam, Thomas Hartman, Eva-Lena Jansson, Åsa Westlund , Ulrika Falk, Jytte Guteland, Karin Bergh, Nathalie Sundesten Landin, Staffan Svärd, Åsa Petersen, Stefans konspirationer.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,