tisdag 3 april 2007

Nyamko Sabunis trendsättande överklass

Att Nyamko Sabuni hade rätt udda åsikter visste man väl. Nu lanserar hon en ny teori, värd att uppmärksamma: I SvD ger hon uttryck för viljan att ta bort taket i föräldraförsäkringen. Anledning: Höginkomsttagare är ”trendsättare.” Sålunda menar statsrådet att reformer, betalda av oss skattebetalare ska sjösättas med siktet inställt på hur de bäst bemedlade agerar. Behovsbilden verkar underordnad. Politiken blir en anpassning, inte ett styrmedel. Man funderar om Sabuni har fler reformer på lager utifrån den utgångspunkten. I hennes budskap ligger också en viktig observation att göra: Sverige har nu rejält lämnat kursen där ord som jämlikhet, rättvisa, solidaritet styr de konkreta förslagen. Hela Sverige ska ses med utgångspunkt från Stureplan. Det vackra folkets glamour och vanor ska leda utvecklingen.

Att just höginkomsttagares eget agerande ofta bekräftar att de för egen del anammat den gemensamma välfärden är inget nytt. Så har ibland deras individuella agerande gått stick i stäv med deras partipolitiska val. Ta exemplet förskolan. I dag rapporteras bland annat i DN om succén maxtaxa. Fler barn har fått plats samtidigt som kvaliteten har säkrats. Många barn till föräldralediga och arbetslösa får plats. Historiskt vet vi att förskolan alltid har utnyttjats i direkt relation till inkomster. Så har ex SACO-medlemmar i högre utsträckning haft barnen på dagis, sedan TCO och lägs LO-medlemmar, ett förhållande som bland annat berott på arbetstider men också på avgifter.

Jag måste erkänna att jag känner större sympati för Fredrik Reinfeldts jämställdhetsbonus än jag gör för de utgångspunkter som den folkpartistiske ministern verkar driva sitt departement utifrån.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , , , ,

11 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Ok om vi sållar bort dina onödiga personangrepp så kan vi ju nöjja os med att rätta sakfelen.

1) höginkomsttagare är trendsättare. Om du studerar vilka som tar ut pappaledighet och vilka som har gjort det historiskt sätt så finns det svart på vitt. Det nya nu är att detta håller på och ändras eftersom taket gör att det blir ekonomiskt ofördelaktigt att ta ut pappaledighet.

2)Det Nyamko pratar om är inte ens ett förslag ännu, det är en tanke som ska utredas för att se om det är bra eller såligt så sluta uppföra dig som om den redan är genomförd.

3) då det gäller maxtaxa så är det allt annat än en sucsee i komunerna, Jag är lokalpolitiskt aktiv och vet vad det kostade oss att införa detta påbudet "von oben" men ni sossar sket i komunernas självbestämanderätt, och att komunerna har fler saker som man måste sköta än dagis, allt för lite partipolitiska populismpoäng.

4) Rätt ska vara rätt. Det var folkpartiets Jämstäldhetsbonus, inte Reinfeldts Men det skulle ju suga och vara tvungen att erkänna det samtidigt som du angiper dem :)

Anonym sa...

Christoffer, moderaterna kom faktiskt på ett förslag lik bonusen för ett antal år sedan.

Peter Andersson sa...

ja, du.
- Självklart väntar inte jag till ett beslut är taget innan jag deltar i debatten! Det kanske är en kultur i ditt parti men inte i mitt. Så om det är genomfört eller inte hör inte till saken.
- mitt inlägg har inte några personangrepp, utan hänvisar som alltid till politiska förslag och värderingar bakom dessa
- Du har fel: maxtaxan var frivillig. De flesta kommuner, också borgerliga, gjorde bedömningen att den reformen skulle vara uppskattad av väljarna och därför valde alla att införa det.
- antar att detta nu ändras då? om maxtaxan var..så fel? Nu när ni har makten överallt?? Eller??
- Ja du ser. Inte lätt för den mest politiskt engagerade att i allianstider hålla reda på vem som säger vad först, vad Fredrik säger som alliansföreträdare eller moderatledare. Däremot vet jag att alliansen som helhet lovade en halv miljard till förskolan som väl säkert kommer i VÅPen :)
- JAg tycker att hela hennes utgångspunkt om "trendsättare" är sanslös. Just själva SYNEN...på vad som ska vara utgångspunkten.
- Såg den där lilla kommentaren från Edvin. Det där får Ni slåss om :) :)

Tomas sa...

Ganska ofta så hör man om att män inte tar ut pappaledigt pga attityder på arbetsplatsen. Det man antagligen menar är att chefen inte gillar det. Kanske pga att denne, oftast man och högavlönad, inte själv tagit ut någon pappaledighet därför att han inte hade råd och därför inte förstår hur viktigt det är. Om han kunde förmås göra det så skulle han kanske inse att det till och med kan gynna företaget på sikt.

Som det sades i artikeln så är det ganska få procent som tjänar över 33000, så det är inga stora summor det handlar om.

Krassman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Krassman sa...

Peter: Du har helt rätt. Snacka om lam ursäkt istället för att ärligt deklarera att rika skall bli ännu rikare. Tidigare saker som Nyamko Sabuni sa innan valet var att föräldraförsäkringen skall kunna användas mer felxibelt. Man skall kunna byta dagar mot hushållsnäratjänster som städhjälp eller kanske en barnflicka. Vänta bara så kommer det snart: Mitt inlägg :http://krassman-inyourface.blogspot.com/2007/04/klart-man-vill-bli-miljonr-man-vill-ju_03.html

Krassman sa...

Tomas: Cirka 610 000 personer som är skrivna i landet Falukorv tjänar över 33 tusen i månaden. Då vet jag inte hur många som är i fertil ålder eller har barn redan men det är ju klart fler än de miljonärer som får en slopad förmögenhetsskatt och det kostade ju bara 5 miljarder.

Tomas sa...

"Snacka om lam ursäkt istället för att ärligt deklarera att rika skall bli ännu rikare."

Jag är så trött på detta ständiga misstänkliggörande av motståndarens avsikter. Varför inte fokusera på att bemöta i sakfrågan istället för att ifrågasätta avsikten? Den typen av personangrepp hör inte hemma i seriös debatt.

Lennart Regebro sa...

Men snälla... Höginkomsttagare ÄR trendsättare. Så har det ALLTID varit. Arbetarklassen har härmat medelklassen och medleklasssen har härmat överklassen. Det här beror på en grundläggande drivkraft hos människan att ta sig upp i världen, som yttrar sig så att man försöker härma dom som man uppfattar som "upp".

Detta är inte Nyamkos "teori", alltså. Inte heller finns det någon moralisk bedömning i detta. Du tycks anta att Nyamko säger att det SKALL vara så att hoginkomsttagare skall vara trendsättare. Skillnaden mellan "är" och "bör" är rätt viktig, sörrö.

Anonym sa...

Höginkomsttagare är inte trendsättare. Själv så brukar jag försöka göra tvärtemot. Våga vägra bakåtslick och egoism.

Lennart Regebro sa...

Bakåtslick och egoism ser jag mest hos fjantiga medelklasskids som tror dom är balla för att dom hänger på Stureplan.

Jag tror du nog har lite vriden syn på höginkomsttagare. :-)