tisdag 3 april 2007

Nödhjälp, klasspolitik och maria borelius

Efter 25 år i kommunalpolitiken, de första i Ulf Kristerssons hemkommun Strängnäs och 17 år i Huddinge, vet jag bestämt att det nya är inte kraven som ställs för att få socialbidrag/ försörjningsstöd. Nej, det nya, med det som i den moderata världen nu ska bli ”nödprövning, är den negativa människosynen som ligger bakom moderat ideologi. Det är den som avspeglas i de moderata förslagen i Stockholm, som SvD rapporterar om. Det finns enligt den ett gäng smitare som inte tar eget ansvar och därför ska pressas så hårt det går. En mörk syn, som förnekar allt var socialt arv och förklaringsmodell heter, en värld där skillnader inte uppstår av klassindelning utan av andra faktorer.

Nödhjälpen är tillbaks i Sverige. I sak kan man ha synpunkter. Men det allvarliga är de värderingar som förslagen utgår ifrån. Mina tidigare inlägg om det jag kallt Mats Knutsson lista är än mer aktuellt. Vi har fått en regering vars politik utgår från de rika som trendsättare och de fattiga som smitare. Sänkt a-kassa, lägre bistånd, nödhjälp och matkuponger, neddragna arbetsmarknadspolitiska insatser, hårdare uppdelning av skolan, nej till ökad tid för barn till arbetslösa i förskolan, sänkt förmögenhetsskatt, politiska diagnoser av sjukskrivna, öppnade ”marknader” inom vård och omsorg, där skattepengar är ”fri nyttighet”, en omvänd fördelningspolitik med skattesänkningar som hur man än räknar ger mest till de som redan har mest, de hemlösa som får sin fristad krossad i Stockolm, byggandet av bostäder för vanligt folk som vill ha en hyresrätt stoppas, tvångshöjningar av fackavgifterna för att försvaga facket, nej till heltid för alla, nedläggning av arbetsmiljöinstitutet, statliga företag säljs ut och köps av ..?..möjligen samma grupp som gynnas av den övriga politiken.

Mot den bakgrunden är det sorgligt att Reinfeldt var tvungen att göra sig av med Maria Borelius. Med risk för att eventuellt reta någon: med personer som verkligen utstrålar och fullt ut lever ett östermalmskt eller djursholmskt rikemansliv hade kontrasten/bilden av klasspolitiken blivit ytterst tydlig. Inte bara politiken. Det hade också tydligt visat vilka intressen som står bakom i skuggorna. Tur i alla fall att Bildt är kvar.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta var verklingen på tiden..
Men dom gick ju på val på att bryta utanförskapet, så ingen borde ju bli förvånad..

Anonym sa...

när man sålt man ut medborgarnas statsägda företag och alla nya förändringar är genomförda så kan man väl kalla detta för "en modern statskupp "? Så nu undrar jag ska staten vara till för medborgarna eller medborgarna till för staten ?