tisdag 29 maj 2007

Snabba cash efter politisk investering?

En rad medier, bl.a DN och SvD, kommenterar tillsammans med aktiva bloggare uppgifterna om det hemliga stöd på 30 miljoner som "någon" gett till moderaterna inför valet i höstas. För partiet måste bidragen ha varit värdefulla. Jag vill minnas att man 2002 förlorade ungfär 40 miljoner på den valförlusten. Nu blev de goda gåvornas givare välkomna räddare i nöden.

Det är inget nytt att partier får stöd av närstående intressen. Det facklig-politiska samarbetet som gett Socialdemokratin stöd av facket, har alltid kritiserats hårt av borgerligheten samtidigt som de själva fått stöd av näringslivet. Där är det i grunden en fråga om hur stöden beslutas i respektive givarorganisation. Det som nu "avslöjas" skulle kunna vara något sådant. Eller gåvor från enskilda, vars rätt att stödja sitt parti ingen kan ifrågasätta. Men....tänk tanken att något större vårdföretag står på den hemliga givarlistan. Eller möjligen potentiella investerare i privatiserade skolor. Eller tänk om där finns givare med kopplingar till de hemtjänstföretag som nu ser en skattefinansierad jättemarknad öppna sig. Eller sugna köpare av statens vinstrika företag som nu ska säljas. Om så är fallet kan den nu hemliga listan vara politiskt sprängstoff. Då borde den upp i offentlighetens ljus för debatt. Då har givarnas investering i Reinfeldt som statsminister redan påverkat de beslut som regering, riksdag och lokala politiker fattar. Då har investeringen redan börjat ge den förväntade avkastningen.

Intressant: Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

ännu en som inte läser artikeln särskilt väl.
den "någon" du skriver om är enligt artikeln 17000 givare vilket gör att den "muta" du och andra vill se utgörs av 1800 kr per givare om man slår ut det.
extra roligt att en s representant klagar på att bidragsgivare påverkar regeringens beslut, hur många huntratals miljoner i pengar och arbetsinsattser stödjer inte LO s med.

Anonym sa...

Aldrig tänkt på att även LO ger S pengar för att det gynnar deras egna intressen också? De får mer pengar i sina fickor genom att ge.

Att de som skänker pengar till M ofta är rika och således tjänar på sänkt skatt råder det väl ingen större tvekan om. Folk stöttar sina egna intressen.

Anonym sa...

Intressant att du väljer att börja i den änden att Moderaterna driver en politik som baserats på vilka bidrag de fått, inte att folk gett dem bidrag därför att Moderaterna är det parti som driver deras politik. Vore intressant att veta exakt hur du kommit fram till att denna situation föreligger, dvs annat än att låta din politiska övertygelse såpass flagrant färga din argumentation att den helt tappar all form av trovärdighet. Jag trodde LO kunde kosta på er Socialdemokrater bättre utbildningar än så!

Anonym sa...

30 miljoner från 17000 personer är ungefär 1800kr per person. Det verkar knappast tillräckligt mycket för att kunna "beställa" politik.

Det vore också ett urholkande av valhemligheten.

Dessutom tror jag att ett antal av dessa personer skulle få mindre behagliga upplevelser (t.ex. hot, förföljelse och våld från "radikala vänstersocialister") som följd av ett avslöjande.

I jämförelse med alla inkomstkällor socialdemokraterna har ter sig detta faktiskt som småpotatis (dels avseende storleken och dels avseende t.ex. att S har tillstånd att driva lotteri vilket inte direkt kan sägas om andra partier).

Unknown sa...

Så fackföreniningar är ok men inte företag? Det du skriver är m.a.o. att det är acceptabelt med partistöd men bara om det ges till vänsterblocket...

Anonym sa...

vad riksmedia har missat är att en viktig bidragsgivare är Plymouthrörelsen, en religiös sekt i Småland, som det senaste decenniet har ansökt (och fått avslag) om at få starta egen friskola ( i Hylte kommun). Det har diskuterats i lokala insändardebatter, men moderaterna vägrar tala om hur mycket pengar som kommit från Plymoutharna.