"Den här frågan kommer att fälla regeringen Reinfeldt"Peter Eriksson, (mp) spår hur den senaste tidens heta fråga ska påverka väljarna. Ska den svenska välfärden ta hänsyn till människors situation och behov? Ska systemen anpassas till människor eller tvärt om? Det som Reinfeldts regering kallar för "gå från bidrag till jobb" har fått sitt dramatiska exempel när det speglas i hur till exempel den som haft cancer drabbas. I grunden en tvångsbesparing som barar måste fram: De uppemot 100 miljarder som regeringen har sänkt skatterna med måste finansieras.
De svårt sjuka och inte minst de som varit svårt sjuka men vill ha en återgång efter sina förutsättningar ska i stället skrivas in som arbetssökande. På samma gång utförsäkras Christina Karlsson och tiotusentals andra och deras räddning blir ofta socialbidraget.Reinfeldt ler och skrattar åt sänkta skatter. Kostnaderna har förts över på kommunerna. Och som smärta på enskilda och deras familjer. Statsrådet Sven-Otto Littorin är lugn.
Själv har han en statsrådslön på 108.000 kronor per månad. En del tycker det är tarvliga argument. Ja, normalt använder inte jag den typen av debattknep. Men det är relevant när en extrem höginkomsttagare som är ansvarig för andras livsvillkor blint vägrar att se deras problem.
Visst är det skandal att socialförsäkringsministern har beslagits med direkta lögner. Att statsminister Reinfeldt försvarar eländet drar upp explositviteten ytterligare.På Alliansfritt Sverige görs en redovisning av hur regeringen har känt till effekterna av sina egna förslag sedan länge. Och så var det lögnen: Statsrådet som påstår i direktsändning av Agenda att ingen har varnat. Alliansfritt har en filmsnutt som visar motsatsen.
Jag skrev ett inlägg där jag reagerade på att någon på min blogg tyckte att det var ovärdigt att använda "cancersjuka som slagträ...". Mitt svar blev så här. Det ovärdiga, som varit ett flitigt använt ord på bland annat Svenska dagbladets ledarsida är det regeringen håller på med. En del av bloggosfärens borgerliga har intygat och garanterat regeringens goda avsikter. Precis som statsrådet gjorde i Agenda. Men visst tror jag på människors goda avsikter. Jag ska leta efter inläggen som kräver detsamma som opposition och inte minst de sjukskrivna: "Gör om och gör rätt".
- Eva-Lena Jansson hymlar inte: Det är rena lögner ministern har kommit med. Hon skriver:
Och så sent som den 2 december bloggade jag själv om det faktum att Inger Efraimsson hoppade av styrelseordförandeuppdraget i Försäkringskassan med bl a följande motivering: "Har man en svår sjukdom kan man tvingas ge upp sin anställning. Det gäller många sjukdomar. Att tvingas ut och söka andra jobb då tror jag inte befrämjar möjligheten att bli frisk. Jag tycker det är väldigt otäckt och oroande."
Det berättas om många undersökningar om förtroende. Det positiva för (S) tonas ofta ner. Det goda om borgarna lyfter medierna upp. En sak berättade man dock. Socialdemokraterna har människors förtroende när det gäller välfärden. Inte moderaterna och alliansen. Frågan om sjukförsäkringen har på ett bra sätt visat varför.
Fler bloggar om detta, som du också kan spåra på NetRoots och Politometern.
- AB, ledarbloggen om att regeringen skapar kaos.
- Den regeringsanställde ekonomisten som försvar, skyller på (S), bara länkar till "egna" och klagar över oppositionens presskonferenser...
- Kent Persson, som till och med vågar posta om en gemensam artikel med Husmark-Pehrsson: Rubrik: "Trygghet är en självklarhet för oss". Hem och gör om!
- Peter Högberg om ljus som manifestation också för det försäkringslösa...
- Johan Westerholm om att spela svarte petter...
- Amanda Brihed som hoppas på förbättringar...
- och håller med Mary att (S) inte har patent på mänsklighet. Nu handlar, som sagt, debatten lite om det motsatta...
- ...som bland andra Johan Ulvenlöv länkar till..bevisen, alltså.
- Utredarna som avslöjar de remissvar som statsrådet inte hade förstått fanns.
.- Och så: Ett hjärta rött som berättar om den som först tipsade om reglerna. Den 3 juli 2008.
- Ann-Sofie Wågström undrar vad ministern håller på med.
- Roger Jönsson skriver, och jag tycker det är ett bra inlägg till de (ganska få ändå) borgliga bloggare som nu försöker vrida debatten till att handla om att "S vill tvinga från första dagen".
- Kristian Krassman som på bloggen "In your face" har rubriken "..ljuger så det osar".
Så väldigt rätt!Eller för att sluta i samma ton som jag började: Annarkia postade ett inlägg med rubriken "Ett svek som måste kosta".
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, sjukförsäkring, regeringen, alliansen, socialdemokraterna, miljöpartiet, sven-otto littorin, val 2010, valet 2010, försäkringskassan,
6 kommentarer:
Sossarna har tydligen påbörjat sin propaganda- och smutskastningskampanj toppstyrda av Sveavägen 68 och LO-borgen. De griper tag i minsta halmstrå för att försöka få regeringen att hamna i dålig dager!
Men alla förändringar i sjukförsäkringarna kommer från den socialdemokratiska utredningen "Mer försäkring. Mer arbete." som skriker efter de reformer som nu genomförs!
De rödgröna är i vanlig ordning helt ansvarsallergiska och ohederliga i debatten.
Jag tror att sossarna kommer att förlora. Om de inte börjar att stå för vad de har gjort och drivit i genom så kommer de att falla i egen grop. Ta FRAlagen och käre herr Bodström, när ska sossarna stå för det?
"Själv har han en statsrådslön på 108.000 kronor per månad. En del tycker det är tarvliga argument. Ja, normalt använder inte jag den typen av debattknep. Men det är relevant när en extrem höginkomsttagare som är ansvarig för andras livsvillkor blint vägrar att se deras problem." Hur mycket får han i handen? 60 % skatt MINST... VISST han har högre lön än tex mig, men sen gör han oxå ett mycket viktigare jobb....
/Maddie
Välfärd och solidaritet. Två fåniga ord som sossarna hittat på. Blir så trött på allt gnäll. Sverige har ett av de bästa sociala skyddsnätet i världen. Om man är så fruktansvärt missnöjd kan man ju flytta till kongo eller usa om man tror att man kan få det bättre utan att lyfta ett finger. För det är precis vad det handlar om. Istället för att gnälla kan man själv göra något åt det. Vi har röstat fram alliansen av en anledning. Jag som jobbar vill inte människor som av en eller annan anlednig inte kan jobba. Jag har själv varit arbetslös, ända sättet att ta sig ur det var att själv göra något åt det. Va inte så bortskämda. I många länder i afrika och asien försörjer folk sjuka släktingar fast de knappt kan försörja sig själv. Alternativet är att komplettera med en sjukförsäkring som man pröjsar för.
Emil, det här handlar ju inte om arbetslösa människor som inte VILL jobba! Det här handlar om människor som är sjuka och kanske har kroniska sjukdomar som gör att de inte KAN jobba, men det vet du väl såklart också allting om.
Det är häxjakt på sjuka människor och Sverige har blivit ett land där man inte tar hänsyn till att folk faktiskt kan bli sjuka. Ibland kan man inte jobba och det måste väl också uppmärksammas i vårt fantastiska sociala skyddsnät. Kul för dig som mår bra och har ett jobb som du klarar av, men människor generellt är inte robotar. Faktiskt.
Häxjakt. Fint ord. Men det är ju så inte sant. På vilket sätt är det en häxjakt att människor inte får förmånen att få gratis pengar för ingenting?
sanna: här toppstyrs f-n i mig ingenting på min blogg. Det sätt som alliansen styr sverige på ger orkaner av protester utan att (S) eller LO behöver blåsa på.
Det är första gången jag ser en utredning ta över det politiska ansvaret och beslutet. Oavsett vem som beställde utredningen är det Fredrik Reinfeldts ledamöter i riksdagen som till applåder har klubbat försämringarna.
Maddie: man tror vad man vill. Som det ser ut idag har de rödgröna stöd av 50 procent. Reinfeldts Allians av 42,5.
Jag måste säga, som inte i detalj följer FRA-debatten men som förmodligen tycker som du, har ändå svårt att fatta de som ännu håller fast vid att Bodström på något sätt skulle ha den avgörande makten. Historiskt ja, symbolik, ja. Men ska man framgångsrikt bedriva kampanjer mot det hot vi ser på olika sätt mot integriteten så måste de som har makten ställas till svars. Inte främst de som inte har makten. Dvs ...efterlysning av lite mer tryck mot Reinfeldt och kanske något mindre mot den nu ganska maktlösa BOdström.
Emil: de "fåniga orden" försöker ju Reinfeldt sno åt sig nu, så fort han kan. Så lite mer än fånigt tycker nog de flesta att de är med välfärd..Sen förstår jag inte det hukandet för makten som du verkar förespråka. Varför ska svenska folket acceptera försämringar bara för andra har det ännu sämre?
Den där "bortskämda"- stämpeln var möjligen något som man pratade om på 80.talet. Håller inte idag eftersom välfärdssystemet har ett så bastant stöd. Så är det. Jag VET att hela alliansens syn är människoförakt i så måtto att man är övertygade om fuskets och lathetens utbredning. Det är en felaktig syn jämfört med verkligheten.
maria: tack för kommentaren.
Emil: du får in många värderingar i ganska få ord. Försämringar för sjuka och arbetslösa görs bland annat för att få pengar till att täppa igen lite av de stora hål (gropar) som har skapats i den offentliga ekonomin efter skattesänktningar på runt 100 miljarder. Det misstag som borgarna gör är att man har utgått från att sjuka och arbetslösa är så få i förhållande till de som vinner på skattesänkningarna. I teorin skulle alltså fler bli väldigt glada än dom som blir ledsna.
Reinfeldt missade en sak som han själv skrev en hel bok om i "ungdomen": svenska folket har en ganska bastant uppfattning att välfärd är bra och viktigt. Och är beredda att betala för det också. Och..känner det där ordet du ser ner på...solidaritet...med de som hamnar utanför.
Och det är 70.000 fler i utanförskap nu än 2006...
/peter
Skicka en kommentar