De reaktioner som har kommit på förslaget kan kanske betecknas som "försiktigt positiva men..". Socialdemokraternas Roger Mogert påminner att idéerna inte är ett uns så nya som det framskymtat. Planerna har funnits länge. I stället ser han det som ett sätt för Alvendal att flytta fokusen från det viktiga: att nyproduktionen av hyresrätter måste upp. Hyresgästernas Barbro Engmang tar också upp hyresrätter och säger till DN:
Men den blandning av boendeformer som stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal förespråkar blir ”snicksnack” om det inte satsas på hyresrätterFrån de privata fastighetsägarna kommer väl inga större ovationer direkt. Tore Ljungkvist säger till DN:
Det gäller dock att få ekonomin att gå ihop, så förslag om stimulansåtgärder från politikernas sida är naturligtvis positivt.Där har vi det igen. Den styrning av byggande från högt till lågt och i någon mån från hyres- till bostadsrätt har gjorts genom att skrota alla ambitioner att göra de olika upplåtelseformerna attraktiva. För den fastighetsägare som har ett kapital att förvalta är det naturligt att försöka få kalkylerna att gå ihop och vinst på verksamheten.
När politiker tar samma roll blir det lätt problem. Det de privata fastighetsägarna ser som en positiv sak, stimulansåtgärder från politikerna, torde vara ett minne blott. Just att avveckla stödet till hyresrätter utan att ersätta det med annat har varit den stora "reformen". "Ägarlägenheter" är nu lösning på allt, tillsammans med "rätten" att ombilda från hyresrätt till bostadsrätt. Det känns inte klockrent om man ska möta många stockholmares bostadsbehov.
Bloggat: Alliansfritt Sverige
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, bostad, bostadspolitik, kristina alvendal, stockholm, moderaterna, alliansen, stadsplanering, stadsutveckling, byggande, fastighetsägarna,
2 kommentarer:
Sedan 1940-talets slut har hyresmarknaden i stort varit reglerad via bruksvärdessystemet. Detta har lett till enorma köer i storstäderna och till att man spränger fungerande och dugliga fastigheter i glesbygd. Så vad blir receptet från Svensk vänster när man märker dessa problem? Jo, mer reglering och politik så löser det sig.
Nä, inför marknadshyror idag, så att bostadsköerna byggs bort. Vem har hört om köer för att få köpa villor, bilar, tvättmaskiner osv som säljs på fungerande marknader? Ingen!
Och varför har vi då inga massdemonstrationer där folk klagar över att man inte har råd att köpa ny villa, bil, tvättmaskin osv? Jo, därför att på en fri marknad så speglar priset varans värde för konsumenten. Den som inte köper har gjort bedömningen att man inte tyckte villan, bilen, tvättmaskinen osv var värd pengarna och är därför helt nöjd med att inte ha köpt.
Rudi: det var ett tag sedan som jag läste de argumenten. Nu vill väl inget parti ha marknadshyror. SAmtidigt håller bostadsmarknadens partier (fastighetsägare / de kommunala företagen och hyresgästerna) på att utveckla systemet, ett jobb som "Politiken" inte styr över. Det är en sund tanke att det precis som på arbetsmarknaden är en förhandlingsfråga.
Att det är sättet att bestämma hyror som skapar problem med bostadsbrist är väl minst sagt - fel perspektiv. Med tanke på hur byggandet rasat mellan 2005/2006 och nu så torde också annat påverka. Ett exempel är att man skrotade investeringsstöden till hyresrätter.
Det finns förstås en rad andra skäl. Men jämförelse "bostad" med "köpa varor" görs ganska ofta men har mycket lite med verkligheten att göra.
Skicka en kommentar