lördag 21 februari 2009

Du har mer att göra i Stockholmsvården, Filippa

[UPPDATERAD] "Lägg först de förslag som blir svårast för sossarna att riva upp". Det var en viktig strategisk punkt inför det maktövertagande som Fredrik Reinfeldt planerade för mycket tidigt. Ett område där den strategin har följts av Filippa Reinfeldt, är sjukvården i Stockholms län. Steg för steg har den första och viktigaste delen i moderat sjukvårdspolitik satts i sjön: Öppna upp vården för privata företag. Avknoppa landstingsdriven vård. Sälj ut det som går att sälja. Se till att privat finansiering av vård tillåts.
Nu har mycket genomförts. Därför kan Filippa Reinfeldt i dag i Ekot deklarera att privatiseringar inte längre är central fråga.
När den stora missionen om det som rör privata aktörer är sjösatt så kan andra steg tas. Här verkar INTE ingå att korrigera ojämlik vård inom exempelvis Stockholms län. "Vård på lika villkor efter behov" är förvisso något lagen säger men detta tonas ner, ja till och med göms undan i Filippa Reinfeldts politik.

I fokus ska nu ojämlikheten stå i centrum, definierad som att få bort olikheter mellan landsting. Därtill betonas patientens eget val och de egna rättigheterna. Öppna jämförelser ska utvecklas. Delar av detta är jättebra och något jag kan ställa upp på också. Det som irriterar mig är det som saknas: Filippa Reinfeldts säger:
Som patient beror det på var man bor i Sverige i dag, om man ska få rätt till den bästa behandlingsmetoden. Och det är inte att erbjuda en rättvis och jämlik sjukvård.
Jag har all respekt för att hon nu jobbar i en nationell grupp för hela Sverige. Men logiken borde kräva ett uttalande också i det och om det egna landstinget där hon är ansvarig. Kanske...
Som patient beror det på var man bor i Stockholms län i dag, om man ska få rätt till den bästa sjukvården. Och det är inte att erbjuda en rättvis och jämlik sjukvård. Det blev fel - förbaskat fel - när vi genomförde Vårdval Stockholm. Det ska vi göra något åt.
Visst, Filippa: ägna gärna tid till den nationella vården i moderata arbetsgrupper. Men glöm inte bort att du har mycket mer kvar att göra i Stockholms län för att öka, inte som nu minska, orättvisorna i vården.

Ser efter första publicering att Filippa Reinfeldt och Per Schlingmann också har ett inlägg på NEWSMILL. Där utvecklas tankarna bakom m-förslagen. Läs också Anders Nilsson
här. Tord Oscarsson här. Eller inlägg här..

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Inger.W sa...

Ja, det är helt rätt det du skriver det kan även jag skriva under. Vi sade just det när vi hörde ekot där hon uttalade sig om sjukvården. "nu börjar de vara rädda för vad folk i gemen tycker".