Ödet ger två inlägg om Piratpartiet efter varandra. Att Rick Falkvinge idag tillkännager att partiet ställer upp i lokala val är ju en viktig nyhet. Jag har tidigare efterlyst besked om varför? Det program som partiet har, ger ju knappast några arbetsuppgifter för engagerade pirater som trånar efter samhällsinsatser. Att gå till kommunalval på att
Alla datorprogram inom skola och förvaltning skall alltså bytas ut mot öppen källkod och fri programvara"är möjligen ett nytt och viktigt perspektiv. Men det känns nästan som om man tänker sig politiker som tuffar runt och sköter det praktiska utbytet. Själva beslutsprocessen som den förtroendevalde ska syssla med, lär inte vara en alltför lång process. Detsamma gäller de frågor man talar om i kollektivtrafik och tidigare om vårdens journaler. Det är viktiga frågor men torde knappast vara något som ger parlamenten några mer omfattande uppgifter.
"Vad tänker man göra sen", är därför en viktig fråga. Den kräver svar. För kommuner och landsting är skolan, äldreomsorgen, sjukvården osv det stora områdena tillsammans med sådant som ekonomi, skatt, samhällsbyggande, kultur, fritid. Vad har Piratpartiet för politik där?
Partiledaren har tidigare sagt att det där är "skit" som alla andra pratat om i 40 år. Intresset för kommunala frågor verkar nära noll. Vad ska man då göra där? Det kommer att krävas en rejäl press på partiet för att väljarna ska få rimliga besked före valet.
Det som gör att jag nästan baxnar av dagens inlägg är något som verkar ganska nytt (?) i svensk politik. Rick skriver att PP kommer att ställa upp där partiet har en fungerande organisation. Det är ganska sunt. Men utöver det:
Därför är det viktigt för Piratpartiet att det är våra allra skarpaste representanter som banar vägen för lokal politikHur Piratpartiet mäter den där skärpan hos partiets potentiella politiker är väl en intern fråga. Alla partier som har nomineringar på gång sätter väl kriterier och krav som gärna får uppfyllas. Det nya med PP:s skrivning är väl den antydan till elitism som verkar smugit sig in.
Men det handlar möjligen mer om vilka ord som används. Förhoppningsvis.
Läs mer: Svd,
Bloggar: Johan Westerholm, Henrik Alexandersson, Mattias Andersson,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, piratpartiet, val 2010, kommuner, välfärd, rick falkvinge
7 kommentarer:
Det är inte områdena i sig som är "skit", utan att låsa in sig till perspektivet med att det ska handla om resursfördelning.
Det finns mängder man kan göra i skolan utan att ens röra budgeten. Jag är Piratpartist, och jag jobbade i 7 år som lärarvik.
Tro mig, vi har idéer om både skola och vård... men det handlar om de traditionella idéerna där man bara fördelar om resurserna.
Det kommer mer. Detta är bara början.
Stockholms stad ska nu i höst redan gå över till windows 7 och senaste office. Dom ska köpa in en mängd nya datorer och runt 60000 datorer ska då bli installerade med windows 7.
Lägg pengarna på öppen källkod istället. Betala utvecklarna av myndighetsprogramvaror till att konvertera sina program så att dom fungerar på linux t.ex.
Ravennas: tack för reaktionen. Poängen med mitt inlägg var just att de där idéerna om kommun och landstings "kärnfrågor" idag kan verka lite dimmiga. Piratpartiets ursprungliga besked har ju varit att PP inte kommer att ta ställning utan i stället hänvisar till "det block som ger PP mest av hjärtefrågorna ( integritets- ) OM det nu börjar formuleras en politik på områden som skola, sjukvård osv så måste ju väljarna få besked (och även andra partier för att debatten ska bli möjlig.)
När jag idag läser Ricks besked så stämmer det tyvärr inte med din kommentar. Hela presentationen av att man ställer upp i kommunvalet handlar om olika perspektiv på informationspolitikens område. Oerhört viktigt och jag har stor respekt för PP på de områdena. Men jag och tror jag, väljarna, bör få besked om välfärdspolitiken:
skatter upp eller ner? mer eller mindre till skola och vård? bygga hyresrätter eller inte? står PP för en kultursatsning eller lutar man mer åt Timbro/Thomas Idergards skrotning av all kultur/fritid) Hur ser PP på regional utveckling? Privatiseringar i välfärden? Folkhälsofrågor osv osv. Ska man delta i val tycker jag att man måste ha svar. Men de kommer säkert :-)
anonym: börjar nog inse betydelsen av det PP tar upp. Däremot är det som jag skriver, knappast något som kan uppta en fullmäktigeledamots tid i minst fyra år...Jag betvivla. Än mindre om PP skulle ges kommunalrådsposter...
Det finns massor av frågor som berörs av PP's ideologi. Merparten av all myndighetsutövning sker på kommunal nivå, självklart är det då viktigt att rättssäkerhet, integritet och transparens finns även där.
Öppna programvaror inom offentlig förvaltning är en viktig del av insynen, och ännu viktigare är öppna protokoll och format. IT-policys inom offentlig förvaltning berörs också.
Underskatta inte heller möjligheten att få vara med och tillsätta nämndemän, något som TPB-rättegången visat att det är stor slagsida på idag.
Se saker från ett IT-perspektiv, ett öppet perspektiv, och du ser ganska snart att du kan applicera det på väldigt många frågor.
"Det nya med PP:s skrivning är väl den antydan till elitism som verkar smugit sig in."
Det handlar om att man vill göra en seriös insats i de kommuner som man ställer upp i, så att det inte blir som det fiasko nollorna i SD ställde till med i några kommuner där de kom in.
Anders
Tack för reaktionen. Jag är helt med på det du nämner. Och där har vi partier som varit med..länge...all anledning att tänkta till och ta PP väldigt seriöst. Ingen tvekan om det. Men min poäng är väl resten. Det där handlar också om att man internt måste ge medlemmarna rätt förväntningar. Tror man att man som fullmäktigeledamot ska få användning för sitt engagemang och kunnande om detta så finns stor risk att man blir besviken när alltför lite av dagordningen på ett fullmäktige handlar om det.
Men min åsikt är också att det är en fråga om demokrati: man måste berätta vad man tycker i de frågor som det organ man vill sitta i ska behandla. Jag vet att PP mycket väl kan nå framgångar ändå. VÄljarna avgör men för min egen del känns det viktigt att föra fram det här.
Det där som du skriver om Sd förstår jag. I vår kommun har vi två ledamöter. Det enda de har föreslaget (i princip) är mer pengar till sitt eget parti. Annars är de tämligen tysta.
Egentligen har jag nog inga större farhågor om PP men det lät inte bra med formuleringarna om "skarpaste representanter". Det har ett visst drag av elitism om man betänker att det är folkföreträdare man ska utse. Men jag fattar nog bakgrunden...:-)
Jag tycker att uttalandet "våra allra skarpaste representanter" är ett bra uttalande. Det behövs verkligen fler individer med hög analysförmåga och med sinne för pussel och problemlösning i politiken. Om det är elitism kan man ju lika gärna kalla det elitism att som arbetsgivare anställa den med bäst vitsord och bäst betyg från universitet...
Skicka en kommentar