fredag 24 juli 2009

Låt folket bygga landet!

Femhundratusen utan jobb idag Dom behövs inte mer Gott om herrar som hoppar fallskärm idag Se hur dom dalar ner
Uffe kunde inte ha valt en mer passande dag att sjunga Rött. I ett småregnigt Stockholm på Skansen igår gjorde han en av de bättre konserterna av de ca 20 jag har sett. (helt fel i Aftonbladet således om Borlänge var som skansen, enligt min mening) Uffes yngre fans hade sina låter och vi som kunde sjunga med från "Sextiosju sextiosju" fick vår ranson. Möjligtvis en något för kort spelning.

Låten Rött kom 1993. Carl Bildt hade varit Sveriges statsminister sedan 1991.Krisen var ett faktum och slog hårt, både i form av arbetslöshet och mot välfärden."500.000 utan jobb", så var det då och så blev det igen igår efter AMS senaste och dystra prognos. 503.000 arbetslösa i ett land med en regering som gjorde jobben och kampen mot arbetslösheten till generalfråga i det val man vann makten.

Nu är det tyst!

Ibland blir det en fråga om siffror. Det är inte verkligheten. Alexandra skriver om sitt möte med verklighetens arbetsförmedling/arbetsförnedringen. Jag minns då ett eget inlägg om att jag som inskriven tvingades in i ett rum som låstes. Ingen som tagit ett pendeltåg som blivit försenat skulle minsann få ut någon ersättning.

Det här måste vara ett område där en kommande rödgrön regering "spränger" illa fungerande system och gör om! Förslag finns från socialdemokraterna, förvisso. Men annars får väl Södertälje vara gott exempel, där samarbete finns med Manpower. Här är jag benhård: stöd till människor är långt mycket viktigare än att promt försvara ett offentligt och ibland uselt fungerande myndighetssystem.


Men det viktiga är ändå jobben "på riktigt. S har haft förslag länge för att göra mer och mer rätt. Alternativet till vårpropositionen var ett viktigt dokument. Ett annat var sommarförslagen från de rödgröna om mer offensiva satsningar och investeringar. De förslagen har också stöd av den sovande regeringens egna experter. Som texten i den sång som kanske lyfte mest på Skansen igår säger:
det är folket som bygger landet Folket är dom enda som kan det Det kommer underifrån när den dagen är här Om folket vill så bygger folket landet
Men låt folket för allt i världen få vara med och bygga också!

Bloggar:
- Kristian Krassman: "Fölster gissade på 9,8 procent 2010"
- Roger Berzell: "Genomtänkt retorik och 10% arbetslöshet"
- Jonas Morian: "Arbetslösheten nära 10 procent"
- Haningepostens Blogg: "Låg skatt eller jobb?"
- Claes Krantz: "10% av arbetskraften utan arbete – Dags att prata om jobbkrisen?
- Alliansfritt Sverige: "Juli 23, 2009 - Tre år med arbetslinjen - 9,8% arbetslöshet"
- Martin Moberg: " Massarbetslösheten når nya dystra höjder!"
- Roger Jönsson: "10 procentsarbetslöshet och fattigdomen ökar - var ska det sluta?"
- Joakim Jonsson: "Arbetslösheten mot 10%. Dags att agera Littorin"
- Jayne.
- Dick Erixon: "Män drabbas hårdare av krisen".
- Ingemars nya blogg: "Varför så tyst?"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Magnus J sa...

Ulf Lundell är även politisk i sina böcker. I den här texten vill jag visa att hans tio år gamla roman "Friheten" är mer aktuell än någonsin.
http://www.alba.nu/artikel/artikel.php?id=916