lördag 25 juli 2009

Jorden har feber - oavsett förhandlingsutfall

Något söderut från Hemavan där bilden är tagen har EU:s miljöministrar försökt prata ihop sig om klimatpolitiken. Eller kanske rättare sagt: försökt enas om målen för politiken. Inte lätt, om än i vackra Åre. Men ändå något som måste till och som sen ska förenas först i EU i oktober och sen i ett gemensamt dokument för hela världen i Köpenhamn. Sen kommer det riktigt svåra. Att gå från ord till handling.

Det finns de som tycker att allt redan nu har gått fel och ger för lite, inte minst efter toppmötet i Frankrike med G8. Eller som Europeiska miljöbyrån skrev inför Åre-mötet, med hänvisning till forskarna i FN:s miljöpanel, IPCC:
Redan IPCC visade således att även med ett nästan dubbelt så ambitiöst klimatmål som G 8 slagit fast och Åremötet riskerar att befästa, så spelar vi rysk roulett! Nu är det tyvärr så att IPCC på vetenskaplig grund kritiserats under de senaste två åren för att på flera punkter underskatta den globala klimatkrisen
Från Åre följer också en förutsättning att övriga länder bestämmer sig för samma klimatinsatser. "Annars avstår vi också" är signalen från Andreas Carlgren. Möjligen är det en riktig hållning i ett förhandlingsspel mellan länder. Men det avgörande är att klotet behöver mycket mer av miljö- och klimatpolitik, förnybar energi, övergång till hållbar konsumtion och produktion osv. Vårt klot behöver det helt enkelt för sin överlevnad skull. Förhandlingsspelet får aldrig ta kraften ur det vi bara måste göra.

Bloggar om detta gör också:
- Kent Persson: "En bra början till en bättre miljö"
- Svensson:
"Det behövs mer elvänlig energi"

Läs mer:
- Svd: Först i oktober vet vi om mötet var en framgång"
- SvD: Intervju med Nicholas Stern
- Brännpunkt: Bo Ekman, Tällberg Foundation
- Svenska ordförandeskapets hemsida

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Jonathan Sundqvist sa...

Ministermötet i åre var i alla fall ett steg på vägen, om än litet. Men det kommer utan tvekan att behövas mycket mera. Som Carlgren sa under presskonferensen så om det inte finns några pengar så kommer det aldrig bli ett avtal heller. Det är mycket de det hänger på.

Strategin inför EU verkar mycket handla om just enigheten, något som jag tror kan behövas också. När man väl har enigheten så kan man också alltmer trappa upp det.

Och för att parafrasera Rockström som skrev artikeln i DN: Det är skrämmande att det pågår ett förhandlingsspel när jordens klimat står på spel.

Här finns en länk till morgonsoffan där han och en miljöpolitisk talesman samtalar. http://svtplay.se/v/1633693/gomorron_sverige/malsattning_for_klimatmal_ministermote_i_are?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1633699/sb,p102831,1,f,-1

Är du mer intresserad av vad som försiggår kring förhandlingarna så läs bloggen. Jag kommer att vara där personligen.

Peter Andersson sa...

Jonathan. Sorry för sent svar. Men det var värdefull info och jag ska följa bloggen.

peter