fredag 10 juli 2009

Starka skäl för misstroendeförklaring om jobben

Färsk statistik visar att svensk ekonomi växer i mycket snabb takt samtidigt som sysselsättningen ökar. Allt fler företag anställer och arbetslösheten sjunker snabbare än väntat. Den utvecklingen ska vi vårda och ta till vara så att vi ytterligare kan stärka den samhällsekonomiska grund som välfärden vilar på.
Det skrev de då ganska optimistiska alliansledarna i mars 2007. Valet var vunnit på löften om fler jobb och färre i utanförskap. Drygt två år efter kommer rapporten att arbetslösheten har ökat 75 procent jämfört med förra året. 234.000 arbetslösa, 10.000 varsel i juni och en regering som lugnt sitter still och spår ytterligare ökning.

Samtidigt börjar varslen komma också i välfärden. Kedjan finanskris - jobbkris - välfärdskris blir tydlig. Men inte bara det. Kommuner och landstings problem som leder till uppsägningar har också att göra med att regeringen medvetet och utan att lyssna på andra har vägrat tillföra mer resurser till välfärden.

Jag skrev tidigare i vår att jag inte är något större fan av misstroendeförklaringar. Jag tycker att demokratin ska ha sin gång. De valda ska få styra och oppositionen ska opponera och granska. Gärna tillsammans med medierna. Att i riksdagen ständigt och jämt begära misstroendeförklaringar är inte rätt.

Men just när det gäller jobben så menar jag att regeringen Reinfeldt har samlat ihop till det. Politikens resultat i förhållande till utställda vallöften är så dramatiskt usla att det nästan är en oppositionens plikt att göra det. Ja! Visst vet vi redan nu vad voteringsresultatet blir. Det är inte det frågan gäller. Det handlar om att regeringen sitter på ett mandat från väljarna som man inte sköter. Det är starka skäl nog.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

littlejay sa...

Men snälla lilla du har du helt missat att en global finanskris av episka mått slog till förra året? Vad menar du att regeringen skulle ha gjort för att stoppa den? Tror du att Sverige är frikopplat från omvärlden?

Lägg ner din politiska ambitioner om du inte kan prestera bättre än så här, det blir bara pinsamt.

Peter Andersson sa...

Littlejay
Snälla söta du, själv: Vad gäller pinsamhet och politiska ambitioner så vet jag inte om du är rätt person att döma.

För det första så vet alla att konjunkturer kommer och går. Problemet med den nuvarande regeringen är att man har lovat det man lovat utan reservationer och utan att göra tillräckligt när krisen kommit.
Precis som regeringens egna experter i ex finanspolitiska rådet säger så borde man göra mer för att möta arbetslösheten. NU ligger det drösvis med konkreta förslag i riksdagen från oppositionen, många under min tagg "jobbävning.

Som fakta är består inte krisen bara av den internationella finanskrisen utan också av en inhemsk konsumtionsnedgång som slår mot branscher. De varsel som nu kommer i offentlig sektor har bla sin bakgrund i att mindre resurser som beror på lägre skatteintäkter (skattesänkningar o kriseffekter) samtidigt som man drabbas av högre kostnader för a.-löshet.

p

Anonym sa...

Men nu har vi ju kommuner och kommunpolitiker som är satta att sköta den löpande verksamheten, oavsett konjunkturcykel. Det håller inte om kommunerna ska bygga kommunala sportarenor för miljoners miljoner i högkonjuktur och sedan komma krypande några år senare och gnälla över att pengarna är slut. Ta ert ansvar, kommunpolitiker, och höj skatten.

Peter Andersson sa...

Anonym. Håller i sak med dig väldigt mycket. Problem ytterligare kan väl tilläggas är att man (borgarna) har valt att SÄNKA skatter. OCH byggt arenor.

Även om det där med arenor inte är det stora problemet som DN ellr om det var Svd ledarsidan skrev om.

p