onsdag 1 juli 2009

Ett bloggbrev till Mona Sahlin

hej Mona

Härligt
att det är socialdemokraternas dag i Almedalen. Man ska kanske säga att S-politik är viktigt årets alla dagar. Runt om i landet, i kommuner, landsting och riksdag jobbar S-företrädare dag efter dag med konkreta förslag på alla politiska områden.

Jag både hoppas och tror mig veta att du är rejält laddad inför kvällens tal i Almedalen. Trots konkurrensen från det EU-ordförandeskap som startar och statsministern Reinfeldts jippo på Skansen kommer det du säger att betyda så mycket: svenska väljare som söker svar på sina frågor om politiken. Partiarbetare som så gärna vill göra så mycket för en socialdemokratisk och rödgrön valseger nästa år. Alla företrädare för näringslivs- och organisationsSverige som är på plats i Almedalen. Det du säger kommer att granskas, kritiseras och nagelfaras. Men det har mycket stor betydelse för hur valdebatten kommer att föras.

Jag vill att svenska folket ska få höra om vår politik och våra drömmar om ett bättre samhälle. Inte bara Sverige: vi har tillsammans med andra partivänner drömmar och ett program om Europa. Solidariteten med andra länder är en av partiets hörnpelare. Det är perspektiv som inte ska drunkna.

Lägg inte alltför mycket krut på att bemöta Maud Olofsson-påhopp eller att kritisera Reinfeldt. Visst ska en del av talet lyfta fram hur vi ser på skillnader i politiken. Men huuvddelen måste handlar om vår framtid, vår jobb- och utbildningspolitik, vår klimatpolitik tillsammans med miljöpartiet och vänstern, våra satsningar på välfärden jämfört med borgarna som sätter sänkta skatter före.

Men jag förstår att det är frestande att tala om regeringen. Jag menar, de lovade jobb och minskat utanförskap och vann valet på det. Sen har det blivit tvärt om, med annalkande massarbetslöshet. Maud Olofsson talar som om denna glob skapades när centerpartiet uppstod. Ett exempel är klimatpolitiken. Jag var ju med förra regeringens period och vet att du lade grunden till mycket av det Maud nu tar äran åt sig för: energiteknik, förnybart, klimatpolitiken, de gröna jobben, världens mest ambitiösa politik på det området.

Kanske ändå Mauds tal igår kräver en annan replik: hon talade mycket om kvinnor och jämställdhet. Samtidigt berättar Sara Yazdanfar om hur borgarnas budget ser ut om man granskar den ur ett könsperspektiv. Maud är ansvarig för den och det visar tydligt hur prat är en sak och handling en helt annan.

Väljarna kommer att lyssna särskilt noga till de besked du lämnar om jobben, klimatet och självklart om kvaliteten i välfärden. Alla pratar väl om den. Där kanske skillnaderna är svåra att se. Det finns två saker som är viktiga att lyfta fram: vi har förslag som utgår från att behovet ska styra. Borgarna talar nu mest om välfärd för att "stimulera företagande". Den andra är: hur ska kalaset betalas? De försöker med stolthet prata om satsningar samtidigt som det blir mindre pengar i stat och kommuners kassa. Det går inte ihop. Därför är de skattehöjningar du kan tala om (återta skattesänkningar man inte haft råd med) en offensiv del. Det finns ingen anledning att skämmas för det!

Jag vill att du är kritisk och självkritisk också idag. Till de viktigaste vi kan göra hör att inte i varje ögonblick försvara de system vi ofta själva har byggt upp. Försvara det som är syftet med alla goda reformer men försvara inte systemen i sig. Funkar inte arbetsförmedlingen så prövar vi andra vägar. Drabbas människor av myndigheters byråkrati så står vi på människors, inte på systemens sida. Vi ska aldrig försvarar brister i välfärden i något egendomligt försvar därför att vi själva byggt upp välfärdens "institutioner".

Ett modernt parti som socialdemokraterna behövs och måste finnas i hela Sverige. Också i storstäder och Stockholm. (Karin skriver bra om det) Basen finns i programmet som presenterades i går och i de investeringar som vi föreslår tillsammans med V och mp. En viktig del handlar om att kanske var femte som bor i vårt län har en utländsk bakgrund. Det som Sara Yazdanfar tar upp är jätteviktigt. Egentligen en fråga om människovärde. Och som din son Gustav en gång frågade: "När ska invandrare sluta vandra?". Och många av de som slås ner av utanförskap och segregation har aldrig bott någon annan stans än i Sverige och Stockholm.

Mona, till sist:
Vårt parti har tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet ett större stöd i opinionen än den moderatdominerade alliansregeringen. Trots det försöker man skapa en bild av kris och motigheter. De flesta svenskar har lägre förtroende för kvällspressen än för något annat. Därför tycker jag att du ska bortse helt från den bottenlösa "journalistik" som till exempel Expressen bedriver på både nyhetsplats och ledare. Det är inte värdigt en utvecklad demokrati och politisk debatt.

Regeringsduglighet och kompetens är oerhört viktigt. Till skillnad från den vikarieregering som nu sitter så har Du lång erfarenhet av att leda Sverige i en regering. De andra lyckas alltid köra ekonomin i trasor och öka arbetslösheten när de får chansen att regera. Vi vinner val och får städa upp. Det gör inget om kort påminner folk om det. Du minns ju hur det har varit tidigare, kanske framför allt mot Tage Erlander och Ingvar Carlsson. Nedsablade i medierna och av borgarna som nyvalda. De har båda slutat som stora ledare med mycket gott betyg. Jag vet att du kommer att förtjäna det också.

lycka-till-kram
Peter

Mer läsning:
- Jytte Gutelands råd till Mona (Aftonbladet).
- Svenskan om förtroendemätning,
- DN om s-förslag mot krisen.
- Nya förslag från S idag. (AB;
- Chatt med Mona i DN, AB)
Bloggar:
Karins värld, som inte bryr sig om mascara. Och som påpekar att Expressen har en god torkeffekt.
- Johan Westerholm, som skriver på Arvid Falk om hur vackra utopier ibland kraschar i en ibland grym värld.
- Bloggare på andra sidor som tar chansen till påhopp: Kent Persson..och till självkärlek. Tokmoderaten,
- Olle Thorell, Martin Moberg, Martin Moberg om jobbkrisen, Almedalen idag, Mona for president, SSK bloggen, Eva-Lena Jansson, Björn Andersson, Claes Krantz, Almedalen idag om jobben. Peter Weiderud,
- Samlat om progressiva blogginlägg hos Johan Ulvenlöv på S-buzz. Även Tommy Funebo har inläggstips.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste din blog och väntade färgäves på en drypande mening som förklarade att allt du skrev var ironi. Sedan läste jag att du var politiskt aktiv socialdemokrat och "jobbar" åt socialdemokraterna. Bara de som är försörjningsberoende av socialdemokraterna kan med sån vilseledd övertygelse försöka få andra att tycka som du. Usch!

Peter Andersson sa...

hej Anonym (förstår inte att folk inte kan stå för sina åsikter)

Jo jag tillhör väl det förhållandevis fåtal som har S som "försörjare". Däremot är min blogg helt privat. Om din egen övertygelse är att betrakta som "vilseledd" eller något jag och andra borde respektera äver väl upp till dig att avgöra. Jag känner inte dig men kan ändå ha respekt. Så verkar inte fallet vara med dig. Det är ledsamt.

p