onsdag 8 juli 2009

Tillgänglig vård - en orimlig tanke?

DN:s ledare skriver idag om vårdens tillgänglighet. Tonen i inlägget är lite svårtolkat: ibland läser jag in viss ironi mellan raderna men i grunden en oerhört viktig debatt. Särskilt viktig och kanske känslig blir den under sommaren. Varje år speglas sjukvården under sommaren som en rejäl krisverksamhet med stängda avdelningar och patienter som far illa. Så också i år. Kanske mer beroende på brister i organisationen än pengabrist.

Rubriken "Alla ska inte botas" kan självklart mötas med kraftfulla protester. Visst ska alla botas. Frågan är väl bara hur och var? En världsledande medicinsk verksamhet som ex stockholmssjukvården kanske inte på sina allra mest högspecialiserade enheter ska ta emot patienter som egentligen kan botas sig själva med egenvård. Men för att hårddra det lite så är det så idag. Och klyftorna mellan de pengar vi har till vård och det vården kostar ökar dramatiskt framöver. Landstinget har i en långtidsutedning visat på ett glapp (klyfta, ravin) som kan uppgå till 30 miljarder om några år.

Här kopplar DN in vårdval Stockholm:
Med denna utveckling i bakhuvudet är det obegripligt att den borgerliga majoriteten i Stockholm nu gör allt för att skämma bort och vänja stockholmarna med en tillgänglighet de om tio år bara kan drömma om.
Just här skulle en direkt dialog om vårdens framtid behövas mellan politiker, vårdens anställda och medborgarna. Det inrymmer allt från "bota", "liv eller död" till i högsta grad krassa frågor som ekonomi. Det handlar om en sjukvård, om jag ser till Stockholms län, som idag är på väg åt fel håll där mer resurser går till delar där befolkningen är friskare och mindre där befolkningen är sjukare. Det handlar också om medvetna val: väljer vi sänkta skatter så blir det - hur mycket man än drömmer om annat - mindre och inte mer pengar kvar till sjukvård.

Att den som är sjuk
kommer fram till en vårdcentral är inte att skämma bort. Det måste vara en självklarhet i ett välfärdssamhälle som vårt. Möjligen kan beteckningen användas om vi förväntar oss en fullt utrustad vårdcentral vid varje tunnelbaneuppgång i innerstaden. Möjligen kan begreppet "skämma bort" användas om världsledande högspecialiserade vårdenheter tar emot patienter som egentligen ska sköta om sig med egenvård, kanske med stöd av sjukvårdsupplysning på telefon eller nätet.
Men att som rubriken antyder, alla inte ska botas, är förstås en orimlig utgångspunkt.

Tidigare inlägg om sjukvård
Bloggar på Knuff
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Lars G Linder sa...

Bra inlägg i en svår men viktig debatt. Måste också säga att ledaren också är bra. Det är viktigt att få igång en balanserad debatt om detta.
Att öka tillgängligheten är naturligtvis bra, men frågan är för vem. Och vårdval stockholm verkar ha en tendens att gynna enkla vårdfall.
Ibland är det bra att hämta inspiration från bibeln: "Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka." Matteus 9:12.
Den utgångspunkten är ju given när man bygger en hållbar sjukvårdsorganisation.
Frågan är bara om någon politisk kraft är beredd att på allvar använda den i sin politik. Det verkar inte sannolikt att Reinfeldt och moderaterna tänker göra det. Hoppas att socialdemokratin har modet att göra det. Och jag håller därför helt med dig om att en vettig och direkt dialog behövs mellan vårdens anställda, politiker och medborgarna.

Peter Andersson sa...

Sorry för sent svar, Lars. Men tack för kommentaren. Det där bibelcitatet hade jag missat..ska lägga det på minnet :-)

p